Rujlu Kız
Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Fiyatı, Kullanıcı Yorumları

D vitamini Ne İşe Yarar, Hangi Besinlerde Bulunur?

0

D vitamini sağlıklı yaşamamız için gereken vitaminlerden bir tanesidir. D vitamini ne işe yarar? Eksikliği şiddetli belirtilere neden bu vitamin vücutta farklı işlevlerde bulunur.

Kemiğin ana yapı maddesi olan kalsiyumun emilebilmesi için D vitamini gereklidir. Sinir sisteminin ve kasların çalışabilmesi de bu vitamine bağlıdır.

D vitamini hangi besinlerde bulunur?

Vücutta ihtiyaç duyulan D vitaminini iki yolla elde edersiniz. Birinci yol vücudun vitamini kendisin üretmesidir. İkincisi ise vitamin takviyesidir. Güneş ışınlarına maruz kaldığınız zaman D vitamini ciltte doğal bir şekilde sentezlenir. Ancak güneş ışınlarına çok fazla maruz kalmak ciltte yaşlanmaya neden olabilir.

Vücudun D vitamini ihtiyacı yaş aralıklarına göre değişebilir. Yaş ilerledikçe alınması gereken miktar yükselecektir. Vitaminin vücuttaki seviyesi düşmesi durumunda kemikler ince, kırılgan ya da kusurlu hale gelecektir. D vitamini eksikliği toplumda genel olarak görülen sorunlardan bir tanesidir.

Koyu tenli kişiler, aşırı kilolu olanlar ve 65 yaşından büyüklerin D vitamin değeri düşüktür. Bu nedenle kan seviyelerini normale döndürmek için vitamin takviyesinden yararlanabilirsiniz.

 

D Vitamini Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Bazı kişilerde D vitamini eksikliği bulunmasına rağmen belirtiler ortaya çıkmayabilir. Eğer sık sık yorgun hissediyorsanız vitamin eksikliğinden bahsedebiliriz. Vitamin oranı aşırı düşmesi durumunda kemik ağrısı ve yürümekte zorlanma görülebilir. Bununla beraber bağışıklık sisteminin görevini yerine getirememesi de ortaya çıkabilir.

Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği kas güçsüzlüğüne neden olur. Çocuklarda ise raşitizm adı verilen rahatsızlığa yol açar.

Raşitizm, uzun süreli D vitamini eksikliğinden dolayı ortaya çıkar. Kemiklerin yumuşaması sorunun ana nedenidir. Hastalık nedeniyle büyüme geriliği görülebilir.

 

D Vitamini Eksikliği Nedenleri Nelerdir?

Farklı nedenlerden dolayı D vitamini eksikliği ortaya çıkabilir. Bu nedenler;

  • Yeterli güneş ışığı alamamak vitamin eksikliğinin ana nedenidir. Güneşe doğrudan maruz kaldığınız zaman vücut ihtiyaç duyulan tüm D vitamini karşılar.
  • Gebelik ya da obezite D vitamini eksikliğini tetikleyebilir.
  • Koyu ten rengine sahip kişiler daha az D vitamini üretir.
  • Gün içerisinde zamanının büyük bölümünü kapalı alanlarda geçiren kişiler bu sorunla karşılaşabilir.
  • Anne sütü ile beslenen bebeklerde vitamin eksikliği görülebilir.

D Vitamini Eksikliği Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Tedavi uygulamalarında D vitamini enjeksiyon ya da ağızdan verilir. Tedavi türü kişinin durumuna ve yaşına göre belirlenir.

Enjeksiyon, her gün ilaç almayı sevmeyen kişilere uygulanır. D vitamini takviyelerinin, yağ içeren yemekle alınması tavsiye edilir. Yağ içeren bir yemekle alındığı zaman daha fazla emilim sağlanır. Tedaviyle D vitamini depolanır ve kişi sağlığına kavuşturulur.

D Vitamini Eksikliği Korunma Yöntemleri

D vitamini eksikliğinden korumak için mutlaka takviye almanız gerekir. Güneşten yeterince yararlanamadığınız zaman gerekli önlemleri almalısınız. Güneşlenerek D vitamini ihtiyacının bir kısmını karşılayabilirsiniz. Yiyeceklerde yeterli oranda D vitamini bulunmaz.

Devit 3 Nedir?

Vücutta doğru seviyede D vitamini kullanmak sağlıklı kemiklere sahip olmanıza yardımcı olacaktır. Kalsiyum ve fosfor kemiklerin gücünü arttırır.

D vitamini, raşitizm gibi kemik bozukluklarını tedavisinde de kullanılır. Cilt, güneş ışığı aldığında bu vitamin vücut tarafından kolayca üretilecektir. Güneş kremi, koruyucu giysiler güneşten yeterli D vitamini alınmasını engeller.

D vitamini ne işe yarar, takviyesi var mı? D vitamini sentezini vücut tam olarak yapamazsa takviye almak gerekir. Yağda çözünen D vitamininin iki ana formülünden biri olan D3 sentezin başarılı şekilde tamamlanmasını sağlar. Sizde d vitamini takviyesinden yararlanarak kemiklerinizin güçlü hale gelmesine yardımcı olabilirsiniz. Günümüzde farklı markalar D vitamini takviyesi satmaktadır.

Bu yazıya da bakın:

D VİTAMİNİ İÇİN GÜNDE 15 DAKİKA GÜNEŞLENİN

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.