Rujlu Kız
Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Fiyatı, Kullanıcı Yorumları

Yeni doğan Bebek Bakımı Nasıl Yapılmalı ?

0

Yeni doğan Bebek Bakımı Nasıl Olmalı?

yenidoğan bebek

yenidoğan bebek

Yenidoğan bebek bakımı için annelere gerekli bilgilendirmeler taburcu edilmeden önce verilir. Ancak yine de bu durum anneleri heyecanlandırır ve kaygılandırır. Ancak yenidoğan bakımı düşünüldüğü kadar zor bir durum değildir. Annelerin yenidoğan bakımını birkaç hafta içerisinde tam anlamıyla oturtabilmektedir. Belirli noktalara dikkat edildiğinde yenidoğan bebek bakımı hakkında tüm detaylar anlaşılmış olacaktır.

Yenidoğan Bebek Emzirme Düzeni Nasıl Olmalı?

Tüm memeli canlılarda olduğu gibi emzirme bebek yetiştirme için dikkat edilmesi gereken ve önemli bir yoldur. Anne sütü bebek için doğal bir besindir. Yeni doğan bebek bakım seti kitaplarında ilk emzirmenin annelerin doğumunu izleyen ilk yarım saat içerisinde gerçekleştirilmesi gerektiğine değinilir. Anne ve bebek buluşması ne kadar erken olursa anne sütü artar ve annenin de artan hormon seviyesi ile toparlanma süreci başlar. Özellikle yenidoğan bebeklerde her isteğinde emzirme yapılmalıdır. Ağızlarını emme pozisyonuna getiren ve bazen de ellerini emmeye çalışan bebeklerin aranma hareketlerinde emzirme gerçekleştirilmelidir.

Yenidoğan döneminde emzirme sıklığı diğer aylara göre daha fazladır. İlk günlerde bebeğin midesinin kapasitesi küçük olsa da her gün beslenme ile büyür. Emzirme sırasında anne ve bebeğin temas etmesi ve annenin bebeği görmesi gerekmektedir. Annenin memesinin kahverengi olan kısmı tamamen bebeğin ağzının içerisinde olmalıdır. Tam anlamıyla ağza alınmadığında hem süt yapımı uyarı almaz hem de meme ucu tahrişi yaşanabilir. Bebekler 10 ila 12 kez emebilir ve geceleri emmek istemeleri de normaldir.

Yeni doğan Bebeğin Altı Ne Sıklıkta Değiştirilmeli?

Yenidoğan bebek bakımı kitap ya da farklı yollar ile öğrenilebilir. Ancak anne kendisi zaman içerisinde hızlı bir şekilde bebeğin bakımını öğrenir ve bebek ve anne arasında uyum yakalanır. Dünyaya yeni gelen bebeğin ilk kakası, yeşil ve siyah renkli haldedir ve mekonyum adı verilir. Temizlik için pamuk ve su kullanabileceği gibi musluk suyu altında uygun sıcaklıklarda temizlenme yapılabilir. İlk aylarında 6 ila 8 kez kaka yapması görülebilir. Yenidoğan bebek için ideal olan anne sütü ile beslenen bebeklerin kakası yumuşak ve cıvık olur. İlk haftalarda yeşilimsi bir renkte olan kaka ilerleyen haftalarda sarıya dönmektedir. 2 ay geçtikten sonra bebeklerde günde 2 ila 3 kez dışkılama görülür.

Yenidoğan bebekler idrarlarını ise günde 6 ila 8 kez yapabilmektedir. Bebeklerin altı sık sık kontrol edilmeli ve sık sık değiştirilmelidir. Özellikle beslenme yapılmadan önce bebeğin altı kontrol edilmelidir. Altı kirli olduğunda kendisini rahatsız hisseden bebek düzgün beslenemeyebilir ve ağlayarak bu durumu ebeveynlerine belli edecektir. Bebeğin cildinde pişik oluşmaması için sık sık kontrollerin yapılması gerekir.

Yenidoğan Bebeğin Göbek Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Yenidoğan Bebeğin Göbek BakımıYenidoğan Bebeğin Göbek Bakımı

Yenidoğan Bebeğin Göbek Bakımı

İlk defa anne ve baba olan ebeveynler tarafından yenidoğan bebeğin göbek bağı kokar mı konusu merak edilir. Yenidoğan bebeğin hastanede kesilen göbek bağı için anne taburcu edilmeden önce bilgilendirme yapılır. Göbek bağının bakımı atlanmamalıdır ancak anın heyecanı ile söylenilen çoğu şey unutulabilir. Göbek bağı bakımı için ebeveynlerin göbek ve göbek çevresinin kuru ve temiz kaldığında emin olmaları gerekir. Bunun dışında her gün günde 1-2 kez göbek kordonun dip kısmı temizlenmesi gerekir. Burada doktor tarafından belirtilen yöntem ile temizlenme gerçekleştirilir. Göbek deliği bez dışında bırakılması gerektiği unutulmamalıdır. Temizlik ve bezin dışında tutulma kuralları unutulmadığında göbek bağı 1-2 hafta içinde kendiliğinden düşecektir. Düştükten sonra kanama yaşanması normaldir. Ancak sızıntı halinin dışında kanama görüldüğünde hastaneye başvurulabilir.

Yenidoğan Bebeğin Tırnakları Ne Zaman Kesilir?

Bebeklerde tırnak kesimiBebeklerde tırnak kesimi

Bebeklerde tırnak kesimi

Yenidoğan bebek bakımı hakkında merak edilenlerden bir tanesi de bebeklerin tırnak kesiminin nasıl yapılacağıdır. Özellikle yenidoğan bebeklerin tırnakları çok hızlı uzamaktadır. Özellikle dünyaya geldiği anda uzun tırnakları bulunur. Bu nedenle bebekler kendilerine zarar verebilir. El tırnaklarının haftada bir kesilmesi doğrudur. Ayak tırnakları ise ayda bir kesilmelidir. Yenidoğan bebeklerin tırnakları oldukça yumuşak bir yapıdadır. Ancak banyo sonrasında daha da yumuşayan tırnaklar için tırnak bakımı yapılabilir. Özellikle emzirme sırasında bebekler daha da yumuşayıp rahatladığı için uyku sırasında da kesim gerçekleştirilebilir. Özellikle yenidoğan bebekler için özel tasarlanmamış tırnak makasları kullanılabilir. El tırnaklarının yuvarlatılması tavsiye edilir. Ayak tırnakları ise daha düz bir şekilde kesilmelidir. Bebeklerin ayak tırnaklarında batma yaşanmaması için gereklidir.

Yenidoğan Bebek Nasıl Yıkanmalı?

bebek nasıl yıkanırbebek nasıl yıkanır

bebek nasıl yıkanır

Doktorlar tarafından özel olarak yazılan yenidoğan bebek bakımı ppt dosyalarından da yer verildiği gibi bebeklerin her gün yıkanmasına gerek duyulmamaktadır. Özellikle bez değişiminden sonra temizliğin iyi yapılması yeterli olarak tavsiye edilir. Özellikle göbek bağının düşmesinin engellenmemesi için göbeğin kuru tutulması gerekecektir. Göbek bağı düşene kadar bebeğin yıkanması tavsiye edilmez. Genellikle bebeğin ilk banyosunun göbek düştükten sonra yapılması uygundur. İlk ayda sünger banyosu bebeklerin temiz kalmasını sağlamaktadır. Banyo yapmayı seven bebekler her gün yıkanabilse de banyodan hoşlanmayan bebekler ise haftada iki kez yıkanmaları yeterli olacaktır. Yenidoğan bebekler banyo sırasında rahatlama yaşar. Ancak bebeğin banyo sırasında aç ya da tok olması tavsiye edilmez. Uyku saatinden önce 25 derece bir ısıda bebeklerin rahatlatılması sağlanabilir. Suyun sıcaklığının anlaşılması için ebeveynler kolunun iç kısmını suya sokup ayarlayabilir.

Yenidoğan Göz Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Yenidoğan bebeklerin göz bakımı için kaynatılmış ve ılıtılmış su kullanılabilir. Ebeveynin ellerini yıkayıp kurulaması gerekir. Daha sonrasında kapaklı kavanozda saklanan temiz bir sudan bir parça pamuk ile su alınıp fazlasının dışarıya sıkılması gereklidir. Gözün iç kısmında dış bölgesine doğru bastırmadan yumuşak hareketler ile kirikler ve kirpik dipleri silinebilir. Diğer gözün silinmesi için farklı bir pamuk uygulanması gereklidir. Herhangi bir gözde enfeksiyon oluşması durumunda diğer göze enfeksiyon geçmemesi için farklı pamukların kullanılması önerilir. Yenidoğan bebekler özellikle yeni uyandıklarında gözlerinde çapaklar oluşabilir. Gece biriken çapakların temizlenmesi için bu yöntem uygulanmalıdır.

Yenidoğan Ağız Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Yenidoğan bebeklerin ağız bakımları için kaynatılmış ve ılıtılmış su kullanılabilir. Temiz bir tülbent parçası ile damak dahil olmak üzere bebeğin ağız içi mukozasının silinmesi sağlanır. Yenidoğan bebekte pamukçuk oluşumu görülürse karbonatlı su ile günlük temizlenmesi sağlanabilir. Herhangi bir zorluk yaşandığında bebeğin ağzına bir şey olmaması adına doktora başvurabilir.

Yenidoğan Cilt Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Yenidoğan bebeklerin cildi oldukça hassastır. Hassas ciltlere zarar verilmemesi adına bebekler için üretilmiş dahi olsa parfümlü ürünler kullanmaktan kaçınmak en doğru yöntemdir. Özellikle her banyo sonrasında bebek yağı ya da krem kullanıldığında cildin yeterli bir şekilde terlemesi ve isilik tarzı döküntülerin oluşması görülebilir. Yazın yenidoğan bebek bakımı konusunda bebeklerin pişik olmaması adına haftada ikiden fazla banyo yaptırılması sonucunda bebeklerin ciltlerindeki doğal ve koruyucu yağların kaybolması söz konusu olur. Bebeğin cildi kuru olduğunda nemlendirici kullanılması faydalı olacaktır.

Yenidoğan Bebeklerin Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

Bebeklerin Uyku DüzeniBebeklerin Uyku Düzeni

Bebeklerin Uyku Düzeni

Uyku yaşamın sağlıklı bir şekilde devam ettirilmesi için oldukça önemlidir. Özellikle yeni doğan bebeklerin bir ya da bir buçuk aylık dönemlerinde gece ve gündüz ayrımları bulunmaz. Yenidoğan bebeklerin uykuya geçiş aşaması REM evresiyle gerçekleşir. Zamanında doğan bebekler ilk gün 16 ila 18 saat uykuda geçirebilirler. Zamanından önce doğan bebeklerin ise günlük uyku süreleri daha fazladır. Yenidoğan bebekler ilk ay genellikle 3-4 saat uyuyup 1-2 saat uyanık kalırlar ve bu şekilde devam ederler. Uyanık kaldıkları süreçte ise sıklıkla beslenmeleri gerekir. Ortalama 3 saat boyunca yenidoğan bebeklerin beslenmesi, üst değişimi, alt değişimi ve banyo gibi işlemle için harcanır. Genellikle altı haftalıktan sonra bebeklerin uykuları geceye doğru kayar. İlk 6 ay boyunca bebeğin özellikle annesine ihtiyaç duymasından dolayı annesi ile aynı odada kalması tavsiye edilir. Yatış pozisyonlarının arada değiştirilmesi tavsiye edilir. Sırtüstü ve yan yatmaları önerilen uyku pozisyonlarıdır. Oda temiz ve havadar olmalı ve 22- 24 derece aralığında tutulmalıdır.

1 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?

1 aylık bebek gün içerisinde yaklaşık olarak toplam 14 ila 17 saat uyur. Yeni doğan bebek uykusu ile karşılaştırıldığında aradaki fark yarım saat kadar fark edebilir. Toplam uyku süresinin yaklaşık 8-9 saat gece uykusu şeklinde olmalıdır.  Gündüz uykusu ise yaklaşık 7 saat kadar olmalıdır.

3 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?

3 aylık bebeğin uyku düzeninde ufak değişiklikler meydana gelebilir. Bebeğiniz gündüzleri daha uzun saatlerde uyanık kalmaya başlar. Bunun nedeni bebeğin gündüz beslenmesinin artmasıdır. Bebeğiniz gündüz beslenme için artık daha uzun süreler uyanık kalırken bu durum gece uykularına yansıyacaktır. Gündüz uyku süreleri kısalırken gece uykuları uzayacaktır. Ayrıca gündüz sağlıklı bir şekilde daha çok beslenen bebeğiniz geceleri daha az uyanmaya başlayacaktır. 3 aylık bebek gün içerisinde yaklaşık olarak 15 saat uykuya ihtiyaç duyar. Bunun 4-5 saatini gündüz uykusu olarak 9-10 saatini ise gece uykusu olarak uyur.

6 Aylık Bebek Kaç Saat Uyur?

6 aylık bebeğiniz artık dünyanın daha çok farkında, ek gıdaya geçiş süreci ve odaların ayrılma süreci gibi süreçler söz konusu. Bebeğinize artık daha etkili bir uyku düzeni oluşturabilirsiniz. Bebeğinizin sağlıklı gelişimi için gece uykusunun yanı sıra gündüz 2 kısa uyku periyodu şeklinde uyku düzeni oluşturmalısınız. 6 aylık bebekler gündüz 3-4 saatlik 2 kısa uykuya ve 1 gün içerisinde toplam 14 – 15 saatlik uykuya ihtiyaç duyarlar.

Yeni doğan Bebekler Neden Çok Uyur?

Sağlıklı bir şekilde dünyaya gözlerini açan yenidoğan bebekler günün neredeyse 15-18 saati uyurlar. Bunun 6 saatini ise gündüz uykusu oluşturmaktadır. Anne karnından yeni çıkan bebeğiniz henüz gündüz ve gece ayrımının farkında değildir. Ayrıca gelişimlerinin en hızlı aşaması ilk aylarında yaşanmaktadır. Bu yüzden bebeğiniz karnının acıkması ya da altının pislenmesi durumunda genellikle uyuyor olacaktır ve bu oldukça normal bir durumdur.

Yenidoğan Bebeğin Gaz Sancısında Ne Yapılmalı?

Ebeveynler tarafından kullanılan yenidoğan bebek bakımı pdf ve kitaplarında sıklıkla araştırılan konu gaz sancısıdır. Gaz problemi bebeklerde 4 aylık olana kadar haftada 3 gün, günde 3 saat kadar süren ağlama nöbetleri olarak görülebilmektedir. Yüksek tonlu ağlama ve karın şişliği yanında ayakları karna çekme gibi belirtiler görülebilir. Bunun yanında bağırsak seslerinin duyulması, kabızlık ya da sık kaka yapma gibi problemler yaşanabilir. Bu problemler için bitki çayları ve bitkisel kökenli gaz giderici ilaçlar tavsiye edilse de kullanılmamalıdır. Gaz olduğu dönemde banyo ve bebeğin karnına uygun bebek masajı yapıldığında yenidoğan bebeğin rahatlaması sağlanacaktır. Masaj ile bebeğin sakinleşmesi ve gaz problemi gibi problemlerinin azaltılması sağlanır.

Gaz sancısı çeken yenidoğan bebeklerde; yüksek tonlu aşırı ağlama ile birlikte ayaklarını karına çekme, germe, kasılma, karın şişliğinde artma, bağırsak seslerinin duyulması, kusma, kabızlık veya sık kaka yapma sıkça görülür.

Yeni bir bebeğin duygusal gelişiminin sağlıklı olması için bebeğe yaklaşımı nasıl olmalıdır?

Yeni doğmuş bebeğin döneminde anne ve bebek bir bütündür, ayrı olarak düşünülmemelidir. İlk altı ay bu durum böyledir. Annenin gerginliği, mutsuzluğu, üzüntüsünü hissederler. Annenin kokusunu hissettiklerinde güvenli ve huzurlu olurlar. Anne kokusu o kadar önemlidir ki; eğer bebek sağlık sorunları nedeniyle anneden ayrılmak zorunda kalırsa; annenin bir gece birlikte yattığı ve kokusunu geçirdiği bir olay, bebeğin uyuduğu küvözde yanına koyulur. Bu nedenle anne ve bebek mümkün olabildiği ölçüde birlikte zaman geçirmelidirler.

Emzirme sırasında bebekle göz teması kurmanın, bebeğin duygusal gelişimindeki faydası bilimsel kanıtlanmıştır. Bebekler yeni doğduğu döneminde; karanlık – ışık ayrımı yapabilirler. Annenin görme alanına girmesi, yakınında konuşması, ona yaklaşıp dokunması, göz teması kurarak ninni- şarkı söylemesinden mutlu olur. Bazen yüksek ses ve gürültüden irkilirler. Annenin sesini bir haftalıktan sonra tanımaya başlar. Annesini görsel olarak tanıması 1-1.5 aylık dönemde gerçekleşir. Çünkü o dönemde görme başlar.

Yeni doğan bebekler sıkıntısını ağlayarak bildirir, acıktıklarında, bezine idrar veya kaka yapmışsa, kolik nedeniyle karnı rahatsızsa, herhangi bir bölgede ağrısı varsa ağlarlar. Bazen bebekler çok sıcaklarlar, kucakta olmak isterler veya kıyafetten rahatsız olurlar, o zamanda ağlayabilirler. Başlarını tutamazlar, bu yüzden bebeği tutarken enselerinden başlarını desteklemek gerekir. Bebeğin yetişkin hayatını daha sağlıklı ilişkiler kurarak sürdürülebilmesi için, sevginizi onlara hissettirmelisiniz. Sevgi diline hitap etmeye gayret gösterin. Sevginin en güzel göstergesi sarılmaktır; bebeğinize sarılmayı sakın unutmayın.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.