Rujlu Kız
Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Fiyatı, Kullanıcı Yorumları

Çocuklarda Kardeş Kıskançlığı Nasıl Engellenir?

0

Kardeş kıskançlığının temelinde yatan sebeplerin başında, çocukların genellikle anne-babalarının sevgisi için rekabet etmeleri gelmektedir.

Çocuklarda Kardeş Kıskançlığı

Çocukta; aileye yeni katılan bireyin yüzünden kendisinin artık daha az değerli olacağı ve onun daha fazla sevilebileceği düşüncesi oluşmaktadır.

O zamana kadar kendine yöneltilen ilgi ve dikkatin artık kardeşine yöneltilmesi ve ona ayrılan zamanın azalması, en başta kardeşe karşı gibi görünen ama aslında anne babaya karşı kızgınlık, kırgınlık gibi duyguların gelişmesine neden olabilir.

Kardeş Kıskançlığı Neden Olur?

Çocuk kendini terk edilmiş, güvensiz ve desteksiz hissetmeye başlar. İşte çocuğun kafasındaki “acaba beni eskisi kadar sevecekler mi?” ya da “kardeşimi benden daha mı fazla seviyorlar” gibi soruların oluşma sebepleri bunlardan kaynaklanmaktadır.

Ayrıca ailelerin cinsiyete ilişkin görüşleri ve tercihleri varsa ve bunu yansıtıyorlarsa, çocuk kız ve doğan kardeş erkek ise veya tam tersi durumda çocuk; anne-babanın kendi cinsiyetinden hoşnut olmadığını düşünmekte ve bu sebeple kıskançlık yaşanılması kaçınılmaz olmaktadır.

Anne-baba öncelikle kardeş kıskançlığının çok doğal olduğunu kabul etmeli ve çocuğun kendini güvende hissetmesi için gerekeni yapmalıdırlar.

 

Bunu çocuğa sözle ya da tekinle değil, hareketlerle göstermek gerekir. Daha önce gördüğü ilginin de daha fazlasını değil aynısını göstermelidir.

Yalnızken diğer kardeşin olumsuz özelliklerini göstererek “ben seni daha çok seviyorum” gibi şeyler söylemek kardeş kıskançlığını daha da olumsuz yönde etkilemektedir.

Ayrıca kardeşler arasında kıyaslama yapmak, kıskançlık durumunda da suçlamak ve cezalandırmak ise olumsuz sayılabilecek davranışlardan birkaçıdır.

Çocuğunuz Depresyona Girmesin

 

 

 

Çocuklarda depresyon olayı fark edilmediğinde daha ağız geçmesine neden oluyor. Çocuklar büyük insanlar gibi psikolojik bunalımlara girebilir. Bunlardan en başta gelen bunalım suçlu olmaktır. Anneler bu durumu fark ettiklerinde çocuğa yaklaşımı doğru olmalı. Anneler bu gibi durumlarda dikkatli bir gözlem ve hareket sergilemeleri oldukça önemli.

Depresyonlu Çocuğa Nasıl Davranılmalı

Çocuğunuzun depresyonda olduğunu fark ettiğinizde ona kötü davranmayın. Çocukların suçlu olduğu anlarda yaptığı şeyin yanlış olduğunu izah edin.

Sonrasında bir daha yapmaması gerektiğini ve ondan söz vermesini isteyin. Sonra onu sevdiğinizi belirtin ve sarılın.

Çocuklarda depresyon olmaması için de doğru hareketleri gerçekleştirmek onlar için oldukça önemli yer tutuyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.