Rujlu Kız
Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Fiyatı, Kullanıcı Yorumları

Serotonin Eksikliği Neden Olur?

0

Serotonin hormonu eksikliğinin nedenleri, daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmek isteyen herkesi yakından ilgilendirir. Beyinde salgılanan serotonin seviyesi kişinin davranış biçimi ve duygu durumunu doğrudan etlidir. Depresyon ve anksiyete gibi hastalıklarda serotonin hormonunun eksik olduğu bilinmektedir. Serotonin eksikliği nedenleri hakkında detaylı bilgileri bu yazımızda bulabilirsiniz.

Serotonin Nedir?

Serotonin hormonu, beyinde ve bağırsaklarda üretilen bir nöotransmittir. Kimyasal bir sinir hücresi olan serotonin, birçok fiziksel ve ruhsal durum üzerinde etkilidir. Eğer kişinin vücudunda yeterli seviyede serotonin üretilmez ise, depresyon ve anksiyete gibi hastalıklar ortaya çıkabilir.

Serotonin Ne İşe Yarar?

Serotonin işlevi, vücudun sağlıklı bir şekilde çalışması için önemlidir. Serotonin miktarı, insanın ruh halinin yanı sıra sosyal davranışlarını da etkiler. Serotonin bir kişinin iştahını, uykusunu, cinsel isteğini, hafızasını ve sosyal davranışlarını düzenler. Beyinde dengeli miktarda serotonin salgılandığı zaman kişi dış dünya ile daha sıkı bağlar kurabilir. Genellikçe yakın çevresine karşı saldırgan davranan gergin kişiler, insanları sevmeyen ve kaçan kişiler serotonin eksikliği yaşayabilir.

Serotonin Eksikliği Belirtileri

serotonin-eksikligi-belirtileri
serotonin eksikliği neden olur? 2

Serotonin eksikliği semptomları tıbbi açıdan mutlaka dikkate alınmalıdır. Beyinde ve bağırsaklarda üretilen serotonin nörotransmitter seviyesinde eksik olduğunda şu belirtiler ortaya çıkar:

  • Baş ağrıları
  • Hafıza zayıflığı ve unutkanlık
  • Uyumakta zorluk yaşama
  • Endişe ve özgüven kaybı
  • Tatlı ve nişastalı gıdalara aşırı istek duymak
  • Saldırganlık ve sinirlilik
  • İştah değişiklikleri

Serotonin eksik olması çoğu zaman depresyon ile ilgilidir. Hafıza kaybı ve obeziteyi tetikleyen serotonin eksikliği durumunda mutlaka uzman hekime muayene olunması gerekir.

Serotonin Eksikliği Neden Olur?

Serotonin eksikliği nedenleri arasında vücudun normalden az serotonin üretmesi dikkat çeker. Vücuttaki serotonin salgılayıcı reseptörlerin az çalışması bu duruma sebebiyet verebilir. Ayrıca serotonin yapımında kullanılması gereken bileşik sayısının normalden daha az sayıda olması da bu soruna yol açabilir. Bağırsakların aşırı çalışması ve serotonini hızlı bir şekilde emmesi ile hormonun vücut tarafından çabuk absorbe edilmesi serotonin eksikliği nedenleri arasındadır. Uzun süren açlık ve stres seviyesinin yüksek olması serotonin üretimini kötü etkilediği için sağlıklı bir yaşam sürmeye dikkat edilmelidir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.