Rujlu Kız
Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Fiyatı, Kullanıcı Yorumları

Bebeklerde kabızlık nasıl geçer? Kabızlığa ne iyi gelir?

0

Kabızlığı fark etmek için dışkılamanın sıklığı değil zorluğu ön plana konuluyor. Bebeğin, vücuduna almaya başladığı yeni besinleri tolere edememesi, hazımsızlık gibi işaretler kabızlık başlangıcı olduğunu gösteriyor. Her bebeğin kendisine has bir boşaltım sistemi olduğundan ailelerin dışkılama esnasında bebeklerini sürekli kontrol etmeleri gerekiyor.

BEBEKLERDE KABIZLIK BELİRTİLERİ NELER?

Bebekler normal seyirlerinde dışkılayamadıklarında rahatsızlık hissedebiliyor. Böyle bir durumun yaşanmaması için belirtileri gözlemlemek fazlasıyla önemli. Aşağıdaki durumlarda bebeğin kabız olduğu teşhis edilebiliyor:

  • Bebeğin dışkısının sert kıvamda olması
  • Yemek yemeyi istememesi (İştahsızlık)
  • Bağırsak hareketlerinde huzursuzluk
  • Karnında sertlik veya şişlik
  • Uyku problemi yaşamak

Eğer bu sorunlar birkaç günden fazla devam ederse bebeği doktora götürmek sağlıklı bir çözüm olacaktır. 

Bebeklerde kabizlik nasil gecer Kabizliga ne iyi gelir

BEBEKLERDE KABIZLIK NEDENLERİ

Bebekler kabızlık problemi yaşadığında bunun birden fazla nedeni olabiliyor. Kabızlığa herhangi bir ilaç kullanımı etki edeceği gibi hastalık başlangıçları da neden oluyor. Bebeklerde kabızlık, anne sütü ile beslendikleri evrede annenin kabız olması, bebeklikte kullanılan demir ilaçları gibi nedenlerden kaynaklanabiliyor.

Aynı zamanda, anne sütünden inek sütüne geçişte çok fazla inek sütü tüketilmesi, katı gıdaya geçiş veya mamanın değiştirilmesi gibi nedenlerden de kabızlık görülebiliyor. Diğer yandan emekleme ve diş çıkarma döneminde bebeğin yanlış beslenmesi de bu faktörler arasında sayılıyor.

Bebeklik döneminde kabızlık sorunları çeşitli nedenlerden ortaya çıkıyor. Sıvı eksikliği nedeniyle meydana gelen kabızlığa mevsim değişiklikleri etki ediyor. Bu nedenle, sorunun ne olduğunu hızlı şekilde anlamak için doktora danışmak önem sağlıyor.

BEBEKLERDE KABIZLIK İÇİN NE İYİ GELİR?

Rahatsız edici boyutlara ulaşabilen kabızlık, bebeklerin de huzursuz olmasını sağlıyor. Kabız olan bebeğe ılık bir banyo yaptırmak kaslarını gevşeterek rahatlamasına yardımcı olacaktır. Bunun dışında bebeklerin kabız olmasını önlemek için bazı önlemlere başvurulabilir.

Bebek mamayla beslenmeye geçmişse mama değişikliği yapmak, bol bol sıvı tüketmesini sağlamak, havuç, elma, kayısı ve çilek gibi lifli besinlerle beslemek kabızlığa iyi geliyor. Tahıllı ürünler yedirmek ve keçi, inek gibi hayvanların sütlerinden kabızlık döneminde bebekleri uzak tutmak gerekiyor. Bu dönemde bebeğin dışkılamasını iyi takip etmek ve süreci doktora iyi aktarmak önem taşıyor. Ayrıca, bebeklerin karın bölgesine yağ ile masaj yapmak, bacaklarından tutup bisiklet çevirme hareketi uygulamak da sindirim için iyi geliyor.

Bebeklerin hareketlerini artırmak da kabızlık için çare oluyor. Bebeğin sevdiği oyuncaklardan birini karnına koyarak ona uzanmasını sağlayan egzersizler de uygulayabilirsiniz.

BEBEKLERDE KABIZLIK NE ZAMAN TEHLİKELİ?

Yenidoğan bebeklerde, birkaç ayı geçmiş bebeklere oranla kabızlık daha azdır. Doktorlar, bebeklerin dışkılama esnasında yüzlerinin kızarmasının da normal olduğunu bildiriyor.

Bebeklerde kabızlık normalde 3 gün boyunca sürüyor. Ancak bu sürecin çok fazla uzamasında ve dışkılama esnasında kan görülmesinde doktora başvurulması gerekiyor. Kabızlığı önleyen ilaçlar kullanıldığı halde bebeğin kabızlık durumunda düzelme olmadıysa yetersiz besin aldığının sinyalleri yanıyor demektir. Bu tarz durumlarla karşılaşıyorsanız doktor kontrolüyle besinleri düzenlemeniz gerekiyor.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.