Rujlu Kız
Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Fiyatı, Kullanıcı Yorumları

Fasulyenin Faydaları Nelerdir?

0

Fasulyenin Faydaları Nelerdir? Fasulyenin faydalar arasında, kan şekeri seviyesinin düzenlenmesi, iyi bir lif kaynağı olması, kalp sağlığının iyileştirilmesi, demir eksikliğinin azaltılması, kanserin önlenmesi, enzimlerin arttırılması, iyi bir protein kaynağı olması, doğum kusurlarının önlenmesi, düşük yağ kaynağı, göz sağlığının iyileştirilmesi gibi önemli etkenler bulunur. Ayrıca fasulye, adet öncesi sendrom olan PMS’yi kontrol eder, eklemleri onarır ve bilişsel işlevi güçlendirerek depresyonu büyük oranda azaltır.

Fasulye Nedir?

Fasulye, süper sağlıklı olan çok yönlü, son derece uygun fiyatlı ve genellikle göz ardı edilmeyen bir besindir. Fasulye, lif, antioksidanlar, protein, demir, B vitaminleri, potasyum, magnezyum, çinko ve bakır bakımından oldukça yüksektir. Düzenli olarak fasulye tüketmek, kalp hastalığı, diyabet (şeker hastalığı) ve kolorektal kanser riskini çok büyük oranda azaltabilir. Ayrıca fasulye, kilo yönetimine de yardımcı olur. Fasulye, doygunluk hissini tam manasıyla arttırır ve bu durum da aşırı yemek yemeyi azaltır. Yaş ilerlemesiyle beraber daha fazla beslenmeye ve daha az kaloriye ihtiyaç duyulur. İşte fasulye tam da bunu sunuyor.

Fasulyenin Faydaları Nelerdir?

Şimdi detaylı olarak fasulyenin faydaları nelermiş inceleyelim;

  • Fasulye İyi Bir Lif Kaynağıdır

Lifler, vücudunuzun doygun hissetmesine yardımcı olur. Bu nedenle gün boyunca çok fazla yemek zorunda kalmazsınız. Bir kişinin diyetindeki en önemli besinlerden biri liftir. Lifler, sindirim sisteminizin düzgün çalışmasını sağlar ve kalp sağlığı için de mükemmel faydalar sunar. Fasulye de lif bakımından zengin olan örneklerden sadece biridir. Fasulye, sizi daha uzun süre tok olarak tutmanın yanı sıra fasulyelerdeki yüksek lif içeriği, vücudunuz tarafından emilmeden önce sindirim sisteminizdeki kolesterolü de emmenize yardımcı olur. Bu durumda, fasulye tüketimi arttıkça kolesterol seviyesi düşer. Haftada 3 ile 4 defa fasulye tüketmek, tansiyonu büyük ölçüde yönetir ve kalp hastalığı riskini de azaltır.

  • Fasulye Kan Şekeri Seviyesini Düzenler

Diyabet (şeker hastalığı) geliştirme tehlikeniz varsa ya da zaten diyabet hastasıysanız fasulyenin düşük glisemik indeksine sahip olduğunu duymaktan son derece mutlu olacaksınız. Bu durum, kan şekeri seviyelerinin rafine tahıl ürünlerinin yapabildiği şekilde yükselmesine neden olmayacağı anlamına gelir. Fasulyede bulunan besinler, vücuda yavaşça salındığı için diğer gıdalardan daha uzun süre tok kalmanızı sağlarken aynı zaman enerji depolar.

  • Fasulye Kalp Sağlığını Geliştirir

Fasulye, sürekli enerji temini için lif içerir. Ayrıca suda çözünen vitaminler, özellikle tiamin, riboflavin, niasin ve folasin bakımından da zengindirler. Folat, homosistein konsantrasyonlarını azaltmak için hayati bir önem taşır ve yiyeceklerde yeterli düzeyde folat olmaz ise homosistein seviyesi artar ve bu durum da kalp ile kan damarlarına ciddi oranda zarar verebilir. Ayrıca, folat çekirdekleri bir araya geldiklerinde kalp hastalığı ve yüksek tansiyon riskini en aza indirmeye yardımcı olabilecek sağlıklı elektrolitler ve mineraller içeren iyi miktarda potasyum, kalsiyum ve magnezyum içerir.

  • Fasulye Demir Eksikliğini Azaltır

Demir eksikliği, insanlarda en sık görülen sorunlardan ve aneminin önde gelen nedenlerinden biridir. Fasulye, demir bakımından oldukça zengindir. Haftada 2 ile 3 defa fasulye tüketerek demir eksikliğini tedavi edebilirsiniz.

Fasulye, kansere neden olabilecek ve hücrelere zarar verebilecek serbest radikallere karşı tam manasıyla vücudu koruyan yüksek oranlı antioksidanlarla doludur. Kanser araştırması yapan bir tıp fakültesinde yayınlanan bir araştırma, haftada 4 veya daha fazla fasulye tüketen kadınların, hem rektal hem de kolon kanserlerinde bulunan bir öncü olan kolorektal poliplerin daha düşük görüldüğünü göstermiştir.

  • Fasulye Enzimleri Güçlendirir

Fasulye, sırasıyla cilt pigmenti ve bağ dokularını oluşturmaya yardımcı olan birkaç enzimin işlevini optimize etmek amacıyla önemli bir mineral olan bakır içerir. Bu durum da enzimleri güçlendirerek sağlıklı bir vücut temin eder.

  • Fasulye Mükemmel Bir Protein Kaynağıdır

Kırmızı veya beyaz et tüketmeyen insanlar, fasulye tüketebilir. Fasulye, mükemmel bir alternatiftir. Fasulyede yeteri düzeyde protein seviyeleri bulunmaktadır.

  • Fasulye Doğum Kusurlarını Önler

Folat, hamile kadınlar veya çocuk sahibi olmayı düşünenler için mutlaka sahip olması gereken bir mineraldir. Bunun için fasulye tüketmek, bebeğin rahimde çok daha güçlü ve sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcı olur.

  • Fasulye Düşük Yağ Oranına Sahiptir

Fasulyelerin birçoğu en fazla %2 ile %3 yağ taşır ve diğer yağ bileşenleriyle birlikte işlenmemiş veya hazırlanmamışsa sıfır kolesterol içerir.

  • Fasulye Göz Sağlığını Geliştirir

Fasulye, çinko, A vitamini ve biyoflavonoidlerden oluşur. Çinko, göz sağlığımıza fayda sağlayan bir besleyici ürünüdür. Başlıca rolü ise beta karotenini, görsel sistem ve vücut tarafından kullanılabilecek bir formda A vitamine dönüştürmektir. Bioflavonoids, sağlıklı göz hücrelerine ağır tahribatlar veren serbest radikalleri tamamen etkisiz bir hale getirerek göz sağlığını arttıran değerli antioksidanlardır. Bu faydalar için haftada en az 2 ile 3 defa fasulye tüketilmesi önerilmektedir.

  • Fasulye Adet Öncesi Sendromu (PMS) Kontrol Eder

Yapılan klinik bir çalışmada, yüksek miktarlarda fasulye tüketen kadınların, en düşük miktarlarda tüketenlere göre daha az ruh hali değişikliği ve kramp yaşadığı görülmüştür. Hemen hemen bütün fasulye çeşitleri, şaşırtıcı bir şekilde manganez kaynaklarıdır. Bu nedenle adet öncesi sendrom sorunu yaşayanların mutlaka fasulye tüketmesi önerilmektedir.

  • Fasulye Eklemleri Güçlendirir

Fasulye, K vitamini bakımından da oldukça zengindir. Düşük K vitamini seviyeleri, dizlerde ve ellerde daha yüksek oranda osteoartrit ile ilişkilidir. Fasulyedeki K vitamini bu sorunları ortadan tamamen kaldırarak eklemleri güçlendirir.

  • Fasulye Bilişsel İşlevi Arttırarak Depresyonu Azaltır

Günlük folat ihtiyaçlarının karşılanması, depresyon ile daha iyi başa çıkmanıza yardımcı olur. Yeterli folat tüketimi, vücudunuzdaki homosistein üretimindeki artışı da önleyebilir. Bu hormonun çok fazla olması kan akışınızı ve diğer temel besin maddelerinin beyine rahat bir şekilde girmesini azaltır. Bu durum da dopamin, norepinefrin ve serotonin üretimini bozabilir. Fasulye, uyku, iştah ve ruh halini düzenler.

  • Fasulye Bağışıklık Sistemini Geliştirir

Fasulyede bulunan bakır, sağlıklı beyaz kan hücrelerinin korunmasına yardımcı olur. Bu önemli kan hücreleri, sistemden serbest radikalleri yok eder ve patojenleri tahrip eder. Vücudun kendi başına beyaz kan hücreleri üretemediğini bilmek önemlidir. İşte bu yüzden bakıra ihtiyaç vardır. Beyaz kan hücreleri olmadan vücudunuz, enfeksiyona ve hastalığa karşı hassas bir hale gelir. Bu yüzden bakır, güçlü bir bağışıklık sistemi için kritik bir öneme sahiptir.

  • Fasulye Parkinson Hastalığını Yönetmeye Yardımcı Olur

Parkinson hastalığı, zayıflamış bir beyin motor performansı ile ilişkilidir. Fasulye, beyin motor performansını arttıran bir kimyasal olan L-dopa seviyesini yükseltir. Bu kimyasal madde, aynı zamanda mükemmel bir nörotransmitter özellik olarak da çalışır ve diğer Parkinson hastalığı semptomlarını hafifletir. Uzmanlar, fasulyenin sentetik ilaçlara etkili bir alternatif olabileceğine inanmaktadırlar. Yiyeceklere fasulye dahil etmek, Parkinson hastalığının tamamen önlenmesine yardımcı olabilir. Yapılan çalışmalarda, Parkinson hastalarının folat seviyelerinin eksik olduğu bulunmuştur.

fasulyenin faydaları nelerdir

Fasulyenin Besin Değeri ve Protein Değeri

Fasulyenin besin değeri 1 tabak fasulyeye göre hesaplanmıştır.100 gram fasulye 44 kcal kalori değerine sahiptir. 1 porsiyon yani 150 gram fasulye ise 66 kcal’dır.

Besin Değeri 100 gramda 1 Porsiyon / 150 g
Kalori 44 kcal 66.0 kcal
Karbonhidrat 6.99 g 1.0 g
     Lif 2.1 g 3.1 g
Protein 2.2 g 3.3 g
Yağ 0.4 g 0.6 g
     Kolesterol 0.0 mg 0.0 mg
A Vitamini 0.0 IU 0.0 IU
C Vitamini 16.0 mg 24.0 mg
Potasyum 316.0 mg 474.0 mg
Kalsiyum 61.0 mg 91.5 mg
Demir 1.1 mg 1.6 mg

Fasulyenin besin değeri ve fasulyenin protein değeri oldukça fazladır. Fasulyenin içeriğinde bulunan kalorisi düşük, folik asit, C vitamini, potasyum, lif sayesinde mutlaka tüketilmesi gereken besinlerden biridir.

Fasulyenin Cilde Faydaları

Fasulyenin faydaları ve yararları oldukça fazladır. Vitaminler ve mineraller bakımında oldukça zengin olan taze fasulyenin cilde faydaları bulunmaktadır. İşte fasulyenin cilde faydaları;

  • Cilt lekelerine iyi gelir
  • Cilt lekelerini yok eder
  • Sivilce iyi gelir
  • Kuru cildi nemlendirir

Fasulyenin İçindeki Vitaminler

Kalorisi düşük olan fasulye kolesterol içermemektedir. Lif içeriği oldukça yüksektir. Günlük protein miktarının çoğunu karşılar.  A, C, K, B6 vitaminleri ve folik asit açısından zengindir. Mineral olarak da kalsiyum, demir, manganez, potasyum, bakır içermektedir. Gümlük vitamin ve minerallerin çoğunu karşılar.

Fasulyenin Şekere Faydası

Şeker hastalarının mutlaka tüketmesi gereken sebzelerden biri olan fasulye şeker hastalarının tüketmesi önerilir. Fasulye tüketmek şeker hastalığı riskini oldukça düşürmektedir. Kan şekerini düşürmek için uzmanlar fasulye tüketilmesini önermektedir.

Fasulyenin Zararları Nelerdir

Faydaları saymakla bitmeyen taze fasulyenin nadiren de olsa bazı zararları bulunmaktadır. Fazla tüketildiğinde gaz ve şişliğe neden olmaktadır. Günlük olarak tüketilmesi önerilir. Fasulyenin aşırıya kaçmadan çocuklarınıza yedirilmesi önerilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.