Rujlu Kız
Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Fiyatı, Kullanıcı Yorumları

Mide Balonu Nedir, Ne İşe Yarar, Zararlı Mı?

0

Mide balonu, vücut kitle indeksi yüksek kişilerde kilo kaybı için iyi bir seçenektir. Bununla birlikte, her kilo verme yönteminin avantajları ve dezavantajları vardır. Bu nedenle, herhangi bir kilo verme prosedürü uygulamadan önce bir uzmana danışmalısınız.

Mide balonu, obez bir kişinin tükettiği yiyecek miktarını sınırlayabilen yeni bir kilo verme yöntemidir. Böylece kişi kendini çabuk tok hisseder ve zamanla çok fazla kilo kaybeder. Mideye balon yerleştirmenin de bazı yan etkileri vardır; Bununla birlikte, bu yöntemde ciddi komplikasyon riski çok daha düşüktür ve insanların yalnızca küçük bir yüzdesi, bazı durumlarda uygun tedavi ile ortadan kaldırılabilecek ciddi komplikasyonlardan muzdariptir. Artıları ve eksileri hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Mide Balonu Nedir?

Mide içi balon yerleştirilmesi medikal kilo verme yöntemlerinden biri olup, mide içerisine endoskopi yöntemi ile tuz ile doldurulmuş silikon bir balon yerleştirilmektedir. Bu, tüketim besinlerini sınırlayarak ve yöneterek ve sonuç olarak kilo vererek obez hastaların daha hızlı tok hissetmelerine yardımcı olur. Diyet ve egzersiz gibi diğer zayıflama yöntemleri ile kilo veremeyen kişiler mide balonu takılarak kilolarından büyük ölçüde kurtulabilirler.

Mide Balonu Faydaları

Mide balonu midedeki boşluğu azaltır. Bu nedenle midenin besinleri tutma kapasitesi azalır ve sonuçta kilo kaybına neden olur. Mide hacmi ortalama 1,5 litre olup bu boşluğun neredeyse yarısını kaplar ve midenin yaklaşık %60’ını yemek için tutar.

mide balonu
mide balonu gerçekten işe yarıyor mu

Hastaya mide balonu yapıldıktan sonra, dengeli bir diyet ve düzenli egzersiz programı uygularsa, uzun süreli kilo kaybı beklenebilir. Her obez kişi, başlangıç ağırlığına ve yaşam tarzındaki değişikliklere bağlı olarak, yaklaşık 9 ila 22 kilo, yani başlangıç ağırlığının yaklaşık yüzde 10 ila 30’u kadar azaltabilir. Mide içine balon yerleştirilmesine bağlı kilo kaybı, ciddi sorun ve hastalık riskini azaltabilir hatta ortadan kaldırabilir.

Mide balonu ile azaltılan bazı fazla kilolu hastalıklar şunlardır:

  • 2 tip diyabet
  • Kalp krizi veya İnme
  • Alkolsüz Yağlı karaciğer
  • Artrit ve eklem ağrısı
  • Yüksek kolestorol

Mide balonunun en önemli avantajlarından biri mide anatomisini korumaktır. Bir diğeri ise mideye balon yerleştirildikten sonra obezite ile ilgili problemlerin yaklaşık %96’sı kontrol altına alınmakta veya tamamen çözülmektedir.

Mide balonunun diğer avantajları:

  • Mideye balon yerleştirilmesi ameliyat gerektirmez ve endoskopi yoluyla mideye sokulur.
  • Anestezi gerektirmez (ancak bazı kişilerin anesteziye ihtiyacı vardır).
  • Balon takmak hızlı ve kolaydır.
  • Mide balonları kalıcı değildir ve altı ay sonra endoskopi ile mideden çıkarılır.

Mide Balonu Mideyi Küçültür Mü?

Mide balonunun en önemli avantajı mide balonunun, yiyecek ve suyun serbest geçişini mideyi sınırlamasıdır. Bu sınırlama, yiyeceğin sindirim sürecini önemli ölçüde yavaşlatır ve sonrasında hastanın balon yerleştirmesi eskisi kadar kullanılamaz hale gelir. Çünkü mide ameliyat öncesine göre daha az kapasiteye sahiptir ve daha az besin tutar. Aynı şey, kişinin daha az yemek yemesine ve daha sonra acıkmasına ve ardından önemli bir kilo kaybına neden olur.

Mide Balonu Zararları

Mide balonu ile kilo verme yöntemi tüm kilolu insanlar için uygun değildir. Bu nedenle, hasta bu prosedür için iyi bir aday olup olmadığını görmek için taranmalıdır. Bu yöntemin dezavantajlarından biri hastanın diyetinin hayatının geri kalanında kısıtlanmasıdır. Buna göre balonu mideye yerleştirdikten sonra tatlı, yüksek kalorili ve yüksek yağlı yiyecekler yemek hastayı 20 ila 30 dakika rahatsız edecek ve hasta bu yiyecekleri her yediğinde mide bulantısı, ishal gibi semptomlar yaşayacaktır.

Ayrıca, hasta aşırı yerse mide reflü geliştirir ve bu durumda bu sorunu çözmek için genellikle anti-reflü ilaçlar reçete edilir. Mideye balon yerleştirmenin bir diğer dezavantajı da ilk birkaç hafta yemekten sonra kusmadır ve hastalarda en sık görülen komplikasyondur.

Ayrıca balon yerleştirildikten sonra mide krampları ve uyku güçlüğü yaşama ihtimali vardır. Uyku bozuklukları, yatarken ortaya çıkan reflü gibi mide problemlerinden kaynaklanır.

Mideye Balon Taktırmak Tehlikeli Midir?

Mideye balon yerleştirildikten sonra nadir görülen tehlikelerden biri de balonun aşırı doldurulmasıyla ortaya çıkan mide pankreatitidir. İnsanların yaklaşık üçte biri mideye balon yerleştirildikten hemen sonra ağrı ve mide bulantısı yaşar. Ancak bu belirtiler genellikle birkaç gün sonra kaybolur ve ev ilaçları ile kontrol altına alınır. Balonu şişirdikten sonra aşırı mide bulantısı ve karın ağrısı yaşarsanız, olası sorunları önlemek için derhal doktorunuza bildirmelisiniz.

Bu işlemin bir diğer tehlikesi de mide içindeki balon havasının azalmasıdır. Midedeki balon havası az veya boş ise balon mide içinde hareket edecek ve sonunda sindirim sisteminin tıkanmasına yol açacaktır. Bu gibi durumlarda balonun mideden çıkarılması için yeniden ameliyat gerekir.

Mide Balonu Çıkarılmazsa Ne Olur?

Mide balonu çeşidine göre 4, 6 ya da 12 ay midede duracak şekilde üretilmiştir ve süre sonunda mideden çıkarılır. Eğer çıkarılmazsa, mide balonu işlevini kaybedecek, mide asidinin etkisiyle delinebilir ve bu da bağırsağa geçebilir.

Mide Balonu Kimlere Uygulanmaz?

  • Ciddi mide ülseri olan kişilere,
  • midesinin bir kısmının veya tamamının alındığı hastalara,
  • belirgin mide fıtığı olan kişilere uygun bir işlem değildir.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.