Rujlu Kız
Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Fiyatı, Kullanıcı Yorumları

Şeftali Yağı Nedir? Ne İşe Yarar? Faydaları ve Zararları

0

Şeftali yağının faydaları arasında cildi onarmak, sivilceden arındırmak, doğal bir şekilde saçı beslemek ve nem kazandırmak bulunur. Şeftali yağı kadar benzersiz çok az yağ vardır. Çünkü bu yağın bazı nadir durumları iyileştirme konusunda sadece kendine özgü yetenekleri bulunur ve çeşitli kullanım alanları bulunur.

Çin kültüründe bir temel olan şeftali yağı, yüz yağları ve dudak balsamlarından salata soslarına ve besin takviyelerine kadar her alanda kullanılır. Ticari üreticilerden aromaterapistlere kadar herkes arasında son derece popüler olan şeftali yağı, sağlık tutkunları için son derece vazgeçilmezdir.

Şeftali Yağı Nedir?

Şeftali yağı, şeftali çekirdeğinden veya doğrudan kendisinden ekstrakte edilir. Şeftali yağı en fazla Çin tıbbında kullanılmıştır. Çin kökenli olan bu bitkisel yağın yaşlanma belirtilerini tersine çevirme özelliği vardır. Şeftali yağı, hafif portakal rengi bir ton ve hafif aromalı bir koku ile inanılmaz derecede dokulu bir yağdır. Bu yağı tam da bu kadar harika yağ yapan olgu bu özelliklerdir. Hafifliği, arkasında yağlı bir his bırakmadan ciltte kolayca emilmesini sağlar. Ayrıca bu yağın narin kokusu, yağ serumları, şampuanlar, sabunlar, nemlendiriciler ve masaj yağları yapmak için diğer bileşenlerle birleşmesiyle beraber mükemmel bir temel oluşturur.

Şeftali yağı, soğuk presleme adı verilen bir işlemle yapılır. Binlerce basınç altında bir hidrolik preste ezilir, iyice bir araya getirilir ve bir haznede filtre edilen yağı sıkar. Soğuk presleme yöntemi şeftali yağı elde etmenin en iyi yoludur. Çünkü yağ bu şekilde besin özelliklerinin %100’ünü korur. Bazı üreticiler, daha fazla yağ üretmesine rağmen, yağın kayda değer ölçüde daha düşük bir kaliteye sahip olduğu, özütleme özümü olarak da bilinen ısı çekimi kullanır. Isı, vitaminlerin birçoğunu tahrip eder, aromayı azaltır ve tadı da etkiler. Ayrıca, kimyasal çözücüler nihai üründe sıklıkla iz ve toksinler bıraktıklarından, şeftali yağının soğuk preslenmiş olduğundan emin olmak gerekir. Çünkü diğer formlar tedavi edici olmadığından dolayı olumsuz etkiler bırakabilir.

Şeftali Yağı Ne İşe Yarar

Şeftali yağının ana tedavi bileşenleri, omega yağ asitleri, oleik asit ve velinoleik asittir. Bu sağlıklı asitler, cildin nem dengesini korumasına yardımcı olur ve ayrıca cildin tonlanmasına, onarılmasına ve sıkılaştırılmasına katkıda bulunur. Zengin antioksidanlar ile yağdaki C ve E vitaminleri, serbest radikalleri etkisiz hale getirir ve yaşlanma belirtilerini yavaşlatır. Şeftali yağı bu kadar hafif bir yağ olduğu için neredeyse tüm cilt tiplerini tamamlar. Bu durum şeftali yağını uçucu yağlarla birleştirmek, bir şampuan yapmak veya balsam ve krem ​​yapmak için bir baz olarak kullanılmasını ideal kılar. Bu harika bitkisel yağ çoğu zaman güzellik ve cilt bakım ürünlerinde de bulunur. Ayrıca şeftali yağı, stres, kaygı, obsesif kompülsif bozukluk ve de depresyon tedavisinde de kullanılabilir. Zihin açıcı ve konsantre toparlayıcı yağ olarak bilinir. Bu sorunların tedavisi için genellikle alın bölgesine bu yağ ile masaj yapılır.

Bazı ülkelerde şeftali yağı, hafif doğası ve aromalı tadı nedeniyle yemek pişirmek için de yüksek oranda kullanılır. Gıda sınıfı şeftali yağı çoğu sağlık gıda mağazasında bulunabilir ve etiketinde tüketim için güvenli olduğu belirtmelidir. Özellikle yemek pişirmede kullanmak için biçilmiş bir kaftandır. Bu yağ, diğer bitkisel yağlara nazaran daha pahalı bir yağ olsa da içerdiği yüksek konsantrasyondaki bitkisel yağ asitleri, kesinlikle mükemmel ve sağlıklı bir destek olacaktır.

Şeftali yağı genellikle vitaminlerde ve takviye gıdalar bulunur. Sağlıklı kan akışını arttırdığı ve zaman zaman sindirim sorunlarına yardımcı olduğu bilinir. Bu bitkisel yağı kullanan bazı kadınlar ayrıca uterus fibroidleri, düzensiz adet kanaması, ağır kanama durumları, şişkinlik ve halsizlik gibi feminen durumları hafifletmeye yardımcı olduğunu da bildirmişlerdir. Düzenli olarak kullanılacak olan yağ takviyesi, kadınların bu belirtilerden tamamen kaçınmasına yardımcı olabilir. Bununla birlikte, şeftali yağının hafif toksik seviyelerinin olmasından dolayı, uzun süreli ve düzenli kullanımı ayrıca tehlikeli toksisite seviyelerinin yükselmesine de neden olabilir. Bu sebepten bu bitkisel yağı oral olarak kullanırken belirli seviyelerde kullanmalısınız ve bir doktora danışmanız en sağlıklısı olacaktır. Şimdi şeftali yağının saça faydaları nelerdir yakından inceleyelim;

Şeftali Yağının Saça Faydaları Nelerdir?

Şeftali yağı içerdiği fitokimyasallar ve yağ asitleri sayesinde saç derisini ciddi düzeyde uyarır ve sağlıklı kan dolaşımı teşvik eder. Bu durum saç dökülmelerini önler ve sağlıklı saçların uzamasını sağlar. Şeftali çekirdeği yağını doğrudan saç derinize ve saçlarınıza uygulayabilirsiniz. Kafa derisinde, gözeneklerinizi tıkamadan veya yağlı bir kalıntı bırakmadan cildinizi gerçekten nemlendirmek için kolay bir şekilde nüfuz edecektir.

Mükemmel bir kepek ilacı da olan bu yağ ileriki süreçte kepek oluşumunu da engelleyecektir. Kepekten kurtulmak için, 6 ile12 çay kaşığı arasında şeftali yağının içine 10-12 damla nane yağı ilave edin ve saç derinize masaj yaparak yedirin. Mümkünse gece boyunca en az 1 saat bekletin ve doğal bir saç şampuanıyla beraber durulayın.

Ayrıca saçlar için gerçekten harika bir ürün olan bu yağı saçlarınıza doğrudan uygulayarak nemli kalmasını da sağlayabilirsiniz. Saçlarınıza birkaç damla şeftali yağı sürün ve bu yağı tüm saç tellerinizin üzerinden geçirin. Saçınızı herhangi bir başlıkla kapatın ve en az 1 saat veya mümkünse bir gece bu şekilde bekletin. Saçlarınızı yıkadıktan sonra, şimdiye kadarki en iyi doğal saç kremini kullanmış gibi hissedeceksiniz. Bu kadar hafif bir yağ olduğu için kolayca yıkanır ve saçınızı asla ağırlaştırmaz. Hafif ve tatlı hissiyat verir.

Şeftali yağının saçınızı kaplaması, doğal saç renginizi korumanıza ve boyalı rengin daha uzun süre dayanmasına da yardımcı olur.  Saçınıza güzel bir parlaklık verir, UV ışınlarından ve güneşin olası zararlarından korur. Kuruluk ve kırılmaya karşı savaşır ve buklelerinizi tanımlarken kabarmayı kontrol etmeye de yardımcı olacaktır. Saçlara iyi gelen çok daha etkili bir yöntem de  lavanta, biberiye ve şeftali yağlarının karışımıdır. Bunun için lavanta ve biberiye yağını şeftali yağı ile karıştırıp doğrudan saçlarınıza uygulayın. Bu karışım mükemmel bir saç besleyici ve onarıcıdır. Ayrıca saçların harika bir şekilde kokmasını sağlar.

Şeftali Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

Şeftali yağı, yağlı cildi olan insanlar için çok popüler ve akılcı bir seçim olacaktır. Bu yağ, çok hafif olduğu için arkasında herhangi bir iz bırakmadan cilde kolay bir şekilde nüfuz eder ve bu durum da yağ sorununa katkıda bulunur. Bu yağ ayrıca sivilce ile adeta savaşır. Cilde derinlemesine nüfuz edeceği için sivilcenin ana nedenlerinden biri olan gözenekleri onaracaktır.

Şeftali yağı yüze sürülür mü sorusuna cevap vermek gerekirse direk cildinize sürebileceğiniz gibi maske tariflerine ekleyerek kullanmanız mümkün. Ayrıca pamuğa damlatıp cildiniz temizleyebilirsiniz.

Sivilceden kurtulmak için 1 çay kaşığı çay ağacı yağı veya lavanta yağı ile 5 damla şeftali yağını karıştırın ve etkilenen bölgeye uygulayın. Şeftali yağı, yüzden bacaklara kadar her bölge için mükemmel bir nemlendiricidir ve yağlı ciltten kuru cilde kadar tüm cilt tipleri için de son derece uygundur. Ayrıca, C vitamini içeriği ve özellikle yüksek E vitamini içeriği sayesine yaşlanmanın belirtilerini tersine çevirir. Bu antioksidanlar, kırışıklıklara ve sağlıksız görünen cilde neden olan serbest radikal hasarlarıyla da savaşır.

Ek olarak, şeftali yağının içerisindeki çoklu doymamış yağ asitleri, cilt onarımı ve sağlığı ile ilişkilidir. Cildin elastikiyetinin ve gençliğinin bir kısmını geri kazanmasına yardımcı olur. Kollajen ve elastin üretimini büyük oranda arttırır. Son olarak, şeftali çekirdeği yağı, sedef hastalığı ve egzama gibi cilt koşullarını yatıştırmaya da yardımcı olur.

Şeftali Yağı Yakar Mı

Şeftali yağı cilde bilinçsiz olarak çok fazla sürüldüğünde yakıcı etkisi olan yağlardan biridir. Ayrıca tahrişe neden olabilir.

Şeftali Yağı Fiyatı

Şeftali yağı aktar yada kozmetik mağazalarda 10 ile 30 tl arasında satılmaktadır.

Şeftali Yağı İçilir Mi

Şeftali yağı içilir mi sorusuna cevap vermek gerekirse bu yağı bir bardak suyun içerisine 1 yada 2 damla damlatarak tüketebilirsiniz. Ayrıca kesme şekere 1 damla damlatıp alabilirsiniz.

Şeftali Yağının Zararları

Şeftali yağı faydaları olduğu gibi bazı yan etkileri ve zararları bulunmaktadır. Cilde fazla sürüldüğünde yada alerjik cilde sahip olanlarda tahriş, yanma ve kızarıklığa neden olur. Ağız yolu ile fazla tüketildiğinde mide bulantısı, kusma yada ishale neden olur.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.