Rujlu Kız
Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Fiyatı, Kullanıcı Yorumları

Güneş Kaç Yaşında Ölecek? Ne Kadar Ömrü Kaldı?

0

Her canlının ve cismin olduğu gibi güneşin de bir ömrü olduğu söylenir. Peki Güneş ne zaman sönecek. İşte güneş hakkında bilinmesi gerekenler.

Güneş milyarlarca yıldır dünyamızı aydınlatan ve ısıtan bir yıldızdır. Yağmur ve kar, güneşin okyanusları buharlaştırması ile oluşur. Bitkiler güneş enerjisi ile bizlere mahsul verir ve insan vücudu güneş ışığına muhtaçtır. Yani güneş tam anlamıyla hayattır. Bu içeriğimizde “Güneşin ne kadar ömrü kaldı”, “Güneşin ömrü ne kadar”, “Güneş ne zaman sönecek”, “Güneş enerjisi-yakıtı ne zaman bitecek?” sorularının cevabını sizlerle paylaşacağız. İşte güneşin yaşı, ne zaman öleceği ve hakkında bilinmesi gereken ilginç bilgiler…

Güneş Ne Zaman Ölecek?

Güneş enerjisi ne zaman bitecek ve güneş tahmini kaç yıl sonra ölecek? gibi sorulara cevap arayan gök bilimciler, 5-10 milyar yıl içerisinde güneşin öleceği ve tam anlamıyla söneceğini söylüyor. Güneş, Samanyolu galaksisi içerisinde bulunan yıldızlardan biridir ve diğer gezegenlerle nerdeyse aynı dönemlerde oluşmuştur. Yapılan araştırmalar neticesinde güneşin tahmini 4,6 milyar yıldır var olduğu söyleniyor.

Güneş Nedir?

Dünyanın da içerisinde bulunduğu Samanyolu galaksisinde güneş gibi ısı ve ışık yayan bir çok gezegen vardır. Güneş Orta boy bir yıldızdır, çapı dünyanın çapının 109 katı (1.5 milyon km), hacmi 1,3 milyon katı ve ağırlığı 333.000 katı kadardır. Güneş kendi ekseni etrafında saatte 70 000 km hızla döner. Bir turunu ise 25 günde tamamlar. Büyük kütlesine rağmen çok hızlı döndüğü için şiddetli bir mıknatıs alanı oluşturur. Dönen bir mıknatıs aynı zaman da güçlü bir dinamodur ve voltaj üretir. Bu bilgileri duyduğunuz da Güneş’in enerjisi nasıl biter denilebilir ama kütlesi sıcak gazlardan oluşan bu gezegen her geçen gün enerji kaybetmeye devam ediyor.

Güneş Sistemi Nasıl Oluştu?

Güneşin ve güneş sisteminin oluşumu milyarlarca yıl önceye dayanan ve kütle çekim kanunu ile açıklanabilen bir olaydır. Araştırmalara göre güneş ilk başlarda toz ve gaz bulutundan ibaretti. Bu bulutsunun dönmeye başlamasıyla birlikte oluşan kütle çekim kuvveti uzayda salınık halde olan hidrojen, helyum ve benzeri gazları etrafına toplayarak bir ışık ve ısı kaynağı haline geldi. Bu sırada kütle olarak daha ağır olan kayalar ve yeryüzü parçacıkları güneşten uzakta karasal gezegenleri ortaya çıkardı.

Güneşte Ateş Var Mı?

Güneşin bir ateş topundan oluştuğunu düşünmek yaydığı sıcaklıktan dolayı ne kadar mantıklı gelse de asıl olay ağır kütlesi sebebiyle merkezde biriken atomların ortaya çıkardığı enerjinin ışık kaynağına dönüşmesidir. Son yıllarda güneşe bolca su dökülerek söndürülmesi gibi basit bir teori ortaya atılmıştır. Bu teorinin gerçeği yansıtmadığını ve güneşe atılacak her şeyin kütleye dahil olacağını söylememiz gerekiyor. Bu durumda bir kısım teorisyenlere göre güneşin ömrünü arttıracak bir olaydır.

Uzayda Hava Olmamasına Rağmen Güneş Nasıl Yanıyor?

Güneşin ortaya çıkardığı sıcaklık enerjisi kütle çekimi ve gezegenin dönüşüyle birlikte oluşur. Bunun yanı sıra oluşan enerji hidrojen çekirdeklerinin füzyona uğramasıyla helyuma dönüşür ve ortaya hidrostatik denge çıkar. Kısacası güneşin bir enerji açığa çıkarması ve ömrünün ne kadar kaldığı, uzayda oksijenin bulunup bulunmaması ile alakalı değildir.

Güneşin Sıcaklığı Ne Kadardır?

Güneş kütlesinin %73’ünü oluşturan hidrojen gazı aynı zamanda güneşin yakıtı olarak bilinmektedir. Reaksiyonlar ve çekirdeklerin tepkimeye girmesiyle birlikte hidrojen gazı helyuma dönüşür ve ortaya enerji çıkar. Burada akıllara gelen ilk soru ise sürekli olarak yakılan hidrojen nasıl olur da bitmez? Reaksiyonlar ve başı boş olarak salınan hidrojen atomları sürekli olarak tepkimeler sırasında açığa çıkan boşlukları doldurur ve bu sayede enerji devamlılığı sağlanır. Güneşin yakıtının bitmesi ise hidrojenin ortadan kalkmasıyla mümkün olabilecektir.

Beyaz Cüce Nedir?

Güneş’in 5 milyar yıl sonra öleceği ve beyaz cüceye dönüşeceğini öğrenenler, ” Beyaz cüce nedir?” diye merak ediyor. Yaşamın son evresindeki soğuk yıldızların ismi olan beyaz cüce, nükleer enerjisini bitiren yıldızların önce içe büzülmesi arından da genişlemesiyle ortaya çıkmaktadır. Yıldızın içe doğru büzüşmesiyle beraber, çekirdeğinde yer alan helyum daha da sıkışarak patlar ve dış katmanlarını uzaya fırlatarak ortaya beyaz cüceyi oluşturmaktadır. Beyaz cüce, ilk oluştuğu zaman çok sıcak olmasına rağmen içinde enerji olmadığı için zamanla soğumaktadır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.