Rujlu Kız
Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Fiyatı, Kullanıcı Yorumları

Vazelin Nedir? Faydaları Nelerdir?

0

Vazelin Nedir? Faydaları Nelerdir? Özellikle kuru bir cilt tipine sahip olan kişilerin sıklıkla kullandığı bir nemlendirici olan vazelinin cilt bakımının yanı sıra tırnak hatta saç bakımında bile kullanılabildiğini biliyor muydunuz?

Kış aylarında cildin yıpranan ve kuruyan bölgelerine sürüldüğünde kurumuş ve çatlamış deriyi yumuşatıp, cilde bakım yapan vazelin, kirpiklere ve kaşlara uygulandığında ise kaş ve kirpiklerin uzamasına olanak tanıyor.

Çatlamış ve kurumuş dudaklara sürüldüğünde dudakları nemlendiren vazelinin faydaları arasında harika bir makyaj temizleyici olması da bulunuyor.

Bu yazımızda kısaca vazelin nedir? Vazelin ne işe yarar? sorularını yanıtlamaya çalışacağız.

Vazelin Nedir?

İlk olarak Newyork’lu bir kimyager olan Robert A. Chesebrough tarafından 1870 yılında vazelin petrol jeli ismiyle satışa sunulan vazelin, genellikle yara ve yanıkların tedavisinde insanların ilk yararlandığı ürünler arasında bulunuyor.

Yara ve yanıkları hızlı bir şekilde iyileştiren vazelin, yara, kesik ve yanıkların hava ile temas etmesini büyük oranda engelleyip, bu yaraları tedavi edici bir rol üstleniyor.

Yağlı bir yapısı ve koyu bir kıvamı bulunan vazelin, kuru cilt tipine sahip kişilerin çoğunlukla kullandığı cilt bakım ürünleri listesinde başı çekiyor.

Günümüzde kokulu ve renkli çeşitleri de bulunan vazelin, gül suyu, E vitamini, aloe vera özü vb. maddelerle zenginleştirilmiş içeriği ile satışa sunuluyor.

Bir rastlantı sonrasında keşfedilen vazelinin keşfedilme hikayesi ise şu şekilde;

İflas eşiğinde olan kimyager Robert A. 1859 yılında Pennsylvania petrol kuyusunda yanında çalışan bir işçinin ayaklarına bir maddenin yapıştığını görüyor.

Bu maddenin işçilerin ayağındaki yara ve kesikleri iyileştirdiğine tanık olması, kimyageri bu madde üzerinde aylarca sürecek olan birtakım çalışmalar yapmaya itiyor.

Yaptığı çalışmalar sonrasında 1870 yılında bu maddeyi ‘vazelin petrol jel’ ismi ile satışa sunuyor.

Tıpkı bir merhem gibi iyileştirici özellikleri bulunan vazelin, günümüzde yara, kesik ve yanıkların üzerine sürülüp, ağrıyı ve acıyı hafifletmenin ötesinde cilt, saç, tırnak bakımında da kullanılıyor.

Vazelin Faydaları Nelerdir?

Vazelin kullanımının en önemli faydalarını aşağıdaki şekilde özetleyebilmemiz mümkün:

  • Kuruyan cildi nemlendiriyor

Soğuk havalar yüzünden iyiden iyiye kuruyan ve çatlayan cildi nemlendiren vazelin, cildin nem dengesini gözetiyor.

Cildin günlük nem ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayıp, cildi rahatlatıyor. Lakin aşırı yağlı bir cilt tipi bulunan kişilerde düzenli kullanım, yağlanma sorununa yol açabiliyor. Bu yüzden yağlı cilt tipine sahip kişilerin kullanım esnasında aşırıya kaçmamaları gerekiyor.

En zorlu makyajı bile bir çırpıda temizleyen vazelin, ruj, rimel, göz kalemi gibi çıkarılması zorlayıcı olan makyajdan cildinizi arındırıyor.

Makyaj temizleyici ürününüzün evde bittiğinde ya da bu ürünlere alternatif olarak vazelin kullanabilirsiniz.

Özellikle ayak topuğundaki çatlaklar için birebir olan vazelin, çatlakların iyileşmesine yardımcı oluyor.

Saatler boyunca ayakta durduğunuz ya da yürüdüğünüz için çatlayan topuklarınızı nemlendirmek ve eski sağlığına kavuşturmak adına vazelin kullanabilirsiniz.

Vazelinin yapışkan kıvamı, saç, kirpik ve kaş bakımında ideal bir şekillendirici olarak kullanılmasına da olanak tanıyor.

Bir türlü şekil almayan saçlarınıza vazelin sürerek, saçlarınıza şekil verebilirsiniz. Kaşlarınızın şeklini kaybetmemesi adına vazelinden yararlanabilirsiniz.

Son olarak kirpiklerinizin daha dik ve kıvrık görünmesi adına da kaşlarınıza vazelin sürebilirsiniz.

Vazelinle kaş ve kirpiklerinizin daha hızlı uzamasını da gürleşmesini de garantileyebilirsiniz.

  • Saç boyasının kolaylıkla çıkmasını sağlıyor

İster kuaför ister evde boyanan saçlar olsun, alna, kulaklara ve yüzün diğer bölgelerine bulaşan saç boyasını temizlemek adına da vazelinden yararlanabilme şansınız bulunuyor.

Cildinizin boya bulaşan yerlerine bir miktar vazelin sürdüğünüzde boyanın kurumadan cildinizden çıkmasını sağlayabilirsiniz.

  • Parfümün dayanıklılık süresini uzatıyor

Vazelinin faydaları arasında kullandığımız parfümün dayanıklılık yani kalıcılık süresini uzatması da bulunuyor.

Koltuk altı bölgenize ve cildinizin parfüm uyguladığınız yerlerine parfümden birkaç dakika öncesinde ince bir tabaka halinde vazelin sürüp, ardından parfümü sıktığınızda parfümünüzün daha uzun bir süre dayanmasını mümkün bir hale getirebilirsiniz.

Aydınlık ve ferah bir görünüm vaat eden vazelin, harika bir highlighter olarak da kullanılabiliyor. Makyaj öncesinde göz altı, burun üstü ve çene bölgenize az bir miktar vazelin sürerek, daha sonra cildinize uyguladığınız fondötenin daha açık renk görünmesini sağlayabilirsiniz.

  • Yara, yanık, kesikleri tedavi ediyor

Yara, yanık ve deri kesiklerinin üzerine sürülen vazelin, deriye etkili bir şekilde nüfus edip, bu yaraların iyileşmesine öncülük ediyor.

vazelin nedir, vazelinin faydaları

Vazelin Yüze Sürülür mü?

Vazelin, yağlı bir formüle sahip olduğundan vazelini sürekli yüzünüze sürmekten kaçınmanız gerekiyor.

Ayrıca yüzünüze sürmeden önce vazelini benmari usulü ısıtmalı ve eritmelisiniz. Yani erimiş kıvamdaki vazelini yüzünüze sürmelisiniz. Katı halde cildinize sürmemelisiniz.

UYARI: Hamilelikte ya da emzirme döneminde vazelin kullanımı, birtakım sakıncalar doğurabilir. Bu yüzden bu ürünü kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmanızı öneriyoruz.

Vazelin Zararları

Vazelinin düzenli ve aşırı kullanımı da birtakım komplikasyonlara neden olabiliyor. Hammaddesinin petrol olması, özellikle yağlı ciltlerin daha da yağlanması ile sonuçlanıyor.

Düzenli kullanım, karaciğer hasarına da yol açabiliyor.

Bu yüzden vazelini haftada bir iki seferden daha fazla bir süre için kullanmamanızı öneriyoruz.

Vazelin Kullananlar

Google başta olmak üzere arama motorlarında vazelin kullananların yorumlarına baktığımızda pek çok kişinin bu ürünü genellikle kuruyan ellerini ve ayaklarını nemlendirmek adına tercih ettiğini görebiliyoruz.

Yorumlarda kaş ve kirpik bakımında da vazelinden yararlanan kişilere rastlayabiliyoruz.

Vazelinin bir diğer kullanım alanı ise dövme öncesi ve sonrasında boyanın deriye daha iyi bir şekilde işlemesini sağlaması!

Tırnaklarını, saçlarını uzatmak adına vazelin kullananların sayısı da yadsınamayacak kadar fazla!

Sizler de vazelini farklı amaçlarla kullanıyorsanız, bu ürünü hangi amaçla kullandığınızı yazımızın yorum kısmına yazabilir, değerli takipçilerimiz ile önerilerinizi paylaşabilirsiniz.

Romatizma Ağrıları için Vazelin Nasıl Kullanılır?

Kas ve eklemlerdeki iltihaplanmalardan kaynaklanan kas, eklem ağrılarından da vazelinin ağrı kesici özelliği sayesinde kurtulabilmeniz mümkün!

Ağrılarınızın şiddetini hafifletmek istiyorsanız, bir miktar benmari usulü eritilmiş vazelin ile aktarlardan satın alabileceğiniz çekilmiş kara ağaç kabuğunu karıştırın.

Ardından bir süre hazırladığınız bu karışımın katılaşmasını ve kurumasını bekleyin.

Bu karışımı vücudunuzun ağrıyan bölgelerine parmak uçlarınızla birkaç dakika masaj yaparak sürün.

Hemoroid Tedavisinde Vazelin Kullanımı

Pek çok kişide görülen bir sağlık problemi olan hemoroid yani basurun doğal tedavisinde de vazelinin ağrı kesici ve yaraları iyileştirici etkisinden yararlanabilirsiniz.

Bu amaçla bir miktar benmari usulü ile erittiğiniz vazelini 1 kaşık dolusu hakiki bal, 1 adet yumurtanın beyazı, 2 kaşık dolusu arpa unu ile karıştırın.

Bu karışımı bir cam kavanoza aktarın. Karışım kuruduğunda karışımı basurlu bölgeye yedirerek sürün.

Vazelinin Diğer Kullanım Alanları:

Vazelini pek çok farklı amaçla da kullanabilirsiniz. Yaygın kullanım alanlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz:

  • Deri ceket, deri ayakkabı vb. deri kıyafetlerinizin daha parlak görünmesi adına kıyafetlerinize vazelin sürebilirsiniz.
  • Parmağınıza sıkışan ve bir türlü çıkmak nedir bilmeyen yüzüğü parmaklarınızdan vazelin yardımıyla çıkarabilirsiniz.
  • Güneşin zararlı UV ışınlarına karşı cildinize korumak adına cildinize güneşe çıkmadan önce güneş kremine alternatif olarak, vazelin sürebilirsiniz.
  • Dudaklarınızın daha parlak görünmesi için dudaklarınıza ruj öncesi vazelin uygulayabilirsiniz.
  • Benmari usulü eritilmiş vazelini allığınızla karıştırıp, elmacık kemiklerinize uyguladığınızda elmacık kemiklerinizin daha parlak, canlı ve aydınlık görünmesini sağlayabilirsiniz.

Vazelin Fiyatı

Vazelin çeşitleri ve büyüklüklerine göre fiyat değişikliği olmasına karşın uygun fiyatlı kremlerden biridir. Genelde vazelin fiyatı ortalama 10 TL’dir.

Vazelinin Cilde Faydaları

Cilde oldukça faydalı olan vazelin cildi nemlendirdiği gibi çatlakları önler ve cildin kendini yenilemesini sağlar. Özellikle çatlaklara vazelin sürmek hem yumuşamasını hemde çatlakların kısa sürede yok olmasını sağlar.

Vazelin Yüze Sürülür Mü

Vazelin yüze sürülür mü ve vazelin yüze iyi gelir mi sorusuna cevap vermek gerekirse bu krem yüzünüz nemlendirmek ve dış etkilerden korumak için sürebilirsiniz. Hatta yüzünüzde makyajı temizlemek için vazelinden yararlanabilirsiniz.

Vazelini yüzünüze aşırıya kaçmadan rahatlıkla sürebilirsiniz. Genelde vazelin ciltte tüylenme yapar mı sorusunu yüzüne sürmek isteyenler sıkça sorfuğu için bu soruya cevap vermek gerekirse aşırıya kaçmadıkça asla tüylenme yapmaz.

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.