Rujlu Kız
Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Fiyatı, Kullanıcı Yorumları

Kadınlarda PMS Dönemi Ruhsal Sorunlar

0
PMS öncesi dönemde Aşırı duygusallık, hassasiyet, ağlama krizleri, öfke nöbetleri, olur olmadık şeylere takma, içsel bir sıkıntı, bunaltı hissi ile geçen duygu durumları ile karşılaşmakta ve birçoğunu da yaşamaktayız.

Kadınlarda PMS Dönemi Ruhsal Sorunlar

Bu dönemde kişide; karında ağrı, halsizlik, yorgunluk, göğüslerde hassasiyet, aşırı uyku hali, mide bulantısı ve kusma, iştahta artış, baş dönmeleri, terleme, çarpıntı, mide bağırsak bozulmaları, kas ağrıları, cinsel istek değişiklikleri, vücutta su tutulması, migren atakları gibi pek çok fiziksel sıkıntı yaratabilecek durumlar görülür. Buna ek olarak psikolojik belirtiler de kişinin günlük hayatında oldukça etkiler ve çekilmez hale getirebilir.

Kadınlarda PMS Nedir?

Kadınlarda her ayın yaklaşık dörtte birini kapsayan, adet döneminden önce ve adet dönemi sırasında görülen ve bazı duygusal, davranışsal ve somatik (fiziksel) semptomları kapsayan dönemler ‘Adet Dönemi Ruhsal Sorunları (premenstrüel sendrom)’ olarak adlandırılır. Eğer bu dönemde yaşanılan çeşitli semptomlar günlük yaşantının gidişatını bozacak derecede ise buna premenstrüel disforik bozukluk adı verilir.

Kadınlarda PMS Dönemi Semptomları

Bu sorunun, bazıları depresyon belirtilerine benzerlik gösteren ve sıklıkla karşılaştığımız semptomları aşağıda sıralanmıştır. Bu semptomlar farklı kişilerde değişen yoğunluklarda yaşanabilir.

  • Mutsuzluk, karamsarlık, sürekli ağlama
  • Ölme isteği, intihar fikirleri
  • Çaresizlik hissi
  • Anksiyete, ciddi kaygı, gerginlik
  • Duyguların birden/aniden değişmesi
  • Öfke kontrolsüzlüğü, aşırı sinirlilik, tahammülsüzlük
  • Daha önce yapılan aktivitelere artık ilgi duymama
  • Enerji yoksunluğu, sürekli yorgunluk, rehavet, bezginlik
  • İştah kapanması, aşırı yeme, belli başlı yiyecekleri aşerme
  • Uykusuzluk, aşırı uyku
  • Unutkanlık
  • Boğulma hissi, kontrolden çıkmış gibi hissetme
  • Çarpıntı, terleme, baş ağrıları, eklem ve kas ağrıları, kilo alımı, ses ve kokulara aşırı hassasiyet, aşırı şişkinlik ve göğüslerde hassasiyet gibi fiziksel belirtiler görülmektedir.

 

kadınlarda pms dönemi, pms dönemi, pms dönemi nedir, pms dönemi ne demek, pms dönemi nasıl atlatılır, pms dönemi belirtileri, pms dönemi ekşi, pms dönemi cinsel istek, pms döneminde akıntı, pms döneminde neler olur, pms dönemi ruh hali 

Kadınlarda Ruhsal Sorunlar ve Sosyal Yaşam

Adet dönemindeki kişiler şiddetli bir depresyona girebilir, bazen hiç evden çıkmak istemezler. Bu kişiler bu dönemde yaşadıkları sıkıntı nedeniyle işe gidemez hale gelebilirler veya işte yeteri kadar verim gösteremezler. Kişilerin akademik performansları düşme eğilimine girer. Uzun süren sinirlilik halleri veya öfke patlamaları nedeniyle kişiler arası çatışma yaşama ihtimalleri artar, dolayısıyla sosyal ilişkileri ve iş yerindeki ilişkileri ciddi anlamda bozulabilir.

Kadınlarda Ruhsal Sorunlarla Beraber Ekonomik Etki

Ciddi anlamda pms bozukluğuna sahip olan kişiler iş yerlerinde çok fazla devamsızlık yaparlar bu da iş yerinin o dönemde yeteri kadar verimli olmamasına sebep olur. Bu dönemde yapılan ilaç masrafları kişinin maddi durumunu ciddi boyutta etkiler. Aynı zamanda evden çıkmama ve sürekli yemek yeme de kişilerin maddi durumunun kötüleşmesine sebep olur. Bütün bu etkiler bireysel maddi sıkıntılara yol açtığı gibi, ailevi ve toplumsal seviyede de maddi kayıpların olmasına neden olur.

Kadınlarda PMS Dönemi İlişkiler ve İletişim

Bu dönemde gerçekleşen yoğun hormonal değişiklikler sebebiyle biz kadınlar da bazen aşırı duygusal, bazen aşırı öfkeli, bazen ise aşırı kaygılı hissederler ve bu duygu halleri davranışlarına da yansıyabilir. Bu sebeple, bu dönemde dikkat edilmesi gereken en hassas konulardan biri de ilişkilerdir. Erkekler bu dönemlerde kadınların hormon seviyelerinde oluşan değişikliklerden haberdar olmadıklarından kadınların aşırı duygusallığını ve sürekli değişen ruh hallerini yanlış yorumlayabilirler. Bu konu ile ilgili bilgi eksikliği yanlış değerlendirmelere yol açabildiğinden kadınların bu dönemlerinde ilişkilerinin yıpranma olasılığı oldukça yüksektir.

Kadın, içsel değişikliklerin yanı sıra bu dönemde bazı fiziksel değişikliklere de uğrar. Vücut su toplar ve şişer. Yüzde ve vücutta akneler oluşur. Bazen aşırı terleme de görülebilir. Hem değişen hormon seviyeleri hem de fiziksel özellikler sebebiyle kadın normalde olduğundan daha kötü bir görünüşe sahip olduğuna inanır ve kendini değersiz hissetmeye başlar.

Erkeklerin kadınların bu dönemde oluşan değişken ruh hallerine ayak uydurmalarını sağlayacak basit fakat önemli bazı ipuçları vardır:

Eşiniz veya partnerinizin o dönemde yapmaktan ve yemekten hoşlandıkları şeyleri kendinize hatırlatın.

Partnerinizin o dönemde canının neler çektiğini gözlemlemek çok önemlidir. Hem onu düşündüğünüzü göstermiş olursunuz, hem de onun olumsuz ruh halini bir miktar yumuşatmış olursunuz.

Kadınlar adet öncesi dönemde enerji düşüklüğü yaşayabilirler. Bu sebeple, bir gün evi düzenleyerek veya ona bir gece yemek yaparak onu şaşırtabilir ve mutlu edebilirsiniz.

Bu dönemde iken vücutta şişkinlikle olabilmektedir. Adet süresi boyunca giydikleri ile ve fiziksel özellikleri ile ilgili espri dahi yapmamaya özen gösterin. Bunun yerine abartılı olmayan ve gerçekçi iltifatlar işe yarar.

Kadınlar İçin Adet Dönemi (Premenstrüel) ile İlgili Öneriler

  • Kafein ve alkol tüketmemek
  • Az ve sık yemek yemek
  • Portakal, elma, armut, lahana, kuru fasulye, nohut, karnabahar gibi şişkinliğe sebep olacak gıdalardan kaçınmak
  • Yürüyüş yapmak
  • Ilık duş almak
  • Ciltte çıkan sivilceler canımızı sıkıyor ise hafif makyaj ile onları kapatabiliriz ve kendimizi daha iyi hissedebiliriz
  • Keyif alacağımız müzikler dinlemek

Bu dönemde size iyi gelebilecek yapmayı en çok sevdiğiniz şeyleri yapabilirsiniz. Bu konu da tercih size kalmış önemli olan kendimizi her zaman, her durumda iyi ve mutlu hissedebilmektir. Unutmayın en zor zamanlarımızda bile hala güzel ve güçlüyüz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.