Rujlu Kız
Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Fiyatı, Kullanıcı Yorumları

Graves Hastalığı Beslenme Tedavisi

0

Graves hastalığı genellikle yıllarca teşhis edilemeyen ve tedavi edilemeyen bir hastalıktır. Ancak çoğunlukla Graves hastalığı sağlıklı bir diyetle iyi yönetilebilir. Öyleyse, Graves hastalığının ne olduğuna, semptomlarının neler olduğuna ve sağlıklı bir diyetle nispeten semptomsuz yaşamasına nasıl yardımcı olabileceğimize bir göz atalım.

Graves Hastalığı Nedir?

Graves hastalığı veya otoimmün hipertiroidizm olarak da bilinen Basedow hastalığı, genellikle tiroid bezini etkiler ve guatr (büyümüş tiroid) veya hipertiroidizm (aşırı aktif tiroid) gibi durumlara neden olur ve buna uyku güçlüğü, kolay ajitasyon, aşırı kilo kaybı, artmış kalp hızı, kas zayıflığı, osteoporoz ve şişkin gözler gibi tipik semptomlar eşlik eder.

Graves hastalığını etkili bir şekilde önlemek ve kontrol altına almak için hastaların ilaca veya beslenmenin önemli rol oynadığı başka bir tedaviye ihtiyacı olabilir. Yiyecekler Graves hastalığını tedavi etmese de, vücut için iyi bir antioksidan ve diğer önemli besin kaynaklarıdır ve böylece önemli ölçüde rahatlama sağlarlar.

Bununla birlikte, hassas ve alerjiye eğilimli kişiler için belirli gıdaların kullanımı Graves hastalığının semptomlarını kötüleştirebilir ve bağışıklık sistemini olumsuz etkileyerek alevlenmelere neden olabilir.

Graves Hastalığı ve Beslenme

Beslenme, Graves hastalığının önlenmesi ve kontrolünü destekleyen önemli faktörlerden biridir. Bazı gıdalar, hastalığın semptomlarını önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olan büyük etkileri olan vitaminler ve mineraller açısından zengindir. Bununla birlikte, alerjiye neden olan veya durumu daha da kötüleştiren maddeler içeren başka yiyecekler de vardır.

graves hastalığı beslenme
graves hastalığında beslenme tedavisi

Graves Hastaları Ne Yememeli?

Graves hastalığı olan kişiler, hangi yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini belirlemek için bir beslenme uzmanına danışmalıdır. İşte kaçınmanız gereken bazı yiyecekler;

Gluten

Araştırmalara göre, tiroid hastalığı olan kişilerde genellikle diğer insanlara göre Çölyak hastalığı riski daha yüksektir. Sebebin bir kısmı genetiktir. Ayrıca gluten içeren besinler, Graves hastalığı da dahil olmak üzere otoimmün tiroid hastalığının tedavisini zorlaştıracaktır.

Günümüzde gluten içeren birçok yiyecek veya içecek var, bu nedenle kullanmadan önce beslenme etiketini dikkatlice okumalısınız. Gluten yaygın olarak şunlarda bulunur: çavdar, arpa, buğday ve buğday ürünleri kahverengi buğday gibi tahıllar.

İyot

Beslenme uzmanları, vücutta fazla iyot olduğunda, bunun yaşlılarda hipertiroidizm semptomlarını tetikleyeceğini veya halihazırda bir rahatsızlığı olanlarda hastalığı ilerleteceğini ortaya koydu. Bununla birlikte, iyot sağlık için hala çok gerekli bir maddedir, bu nedenle vücutta iyot eksikliği veya fazlalığı vakalarına yol açmamak için yeterli miktarda takviye almak en iyisidir.

Bazı yiyecekler iyot açısından yüksektir, örneğin: peynir, yoğurt gibi süt ürünleri, ekmekler, morina balığı, bazı deniz yosunu veya yosun türleri.

Kafein

Kahve ve çaydan alınan çok fazla kafein, artan kalp hızı, kilo kaybı ve kaygı gibi belirli semptomları şiddetlendirebilir. Kafein bu duruma sahip olmayan kişilerde bunun bir kısmına katkıda bulunabileceğinden, Graves hastalığınız varsa ne kadar kafein tükettiğinize dikkat etmeniz özellikle önemlidir.

Hayvan Eti

Bazı kanıtlar, tuzlu yiyecekler yiyen kişilerin, vejetaryen bir diyet uygulayanlara göre hipertiroidizm geliştirme olasılığının daha yüksek olduğunu da göstermektedir. Bu nedenle, Graves hastalığı olan kişiler, balık, tavuk veya domuz eti dahil olmak üzere hayvan eti alımlarını sınırlandırmalıdır.

Graves Hastalığı Nasıl Beslenmeli?

Kaçınılması gereken yiyeceklerin yanı sıra, Graves hastaları hastalığın semptomlarını iyileştirmeye yardımcı olmak için aşağıdaki yiyecekleri de eklemelidir.

Kalsiyum Açısından Zengin Besinler

Hipertiroidiniz olduğunda vücudun kalsiyumu emmesi daha zor hale gelir. Bu, kemik sağlığını olumsuz etkileyerek kırılgan kemikler ve osteoporoz gibi sorunlara neden olabilir.

Bu nedenle, kalsiyum açısından zengin bir diyetin uygulanması, Graves hastalığının getirdiği rahatsız edici semptomları kontrol edebilir. Bazı yiyecekler kalsiyum sağlar: badem, brokoli, kale, bamya, sardalya.

D Vitamini Açısından Zengin Besinler

Aslında, D vitamini temel bir besindir ve vücudun besinlerden kalsiyumu emmesini kolaylaştırır. D vitamininin çoğu deride güneş ışığından emilim yoluyla yapılır. Ayrıca bazı gıdalarda bol miktarda bulunur, örneğin: sardalya, ton balığı, somon, mantar.

Magnezyum Açısından Zengin Besinler

Magnezyum eksikliği de kalsiyumun vücut tarafından emilimini önemli ölçüde etkiler. Bu olduğunda, Basedow hastalığının semptomları daha şiddetli hale gelebilir. Onları kontrol etmek için, bu mineral açısından zengin yiyecekler eklemelisiniz, örneğin: bitter çikolata, avokado, badem, kaju, kabak çekirdeği, baklagiller.

Selenyum Açısından Zengin Besinler

Graves hastalığı olan kişilerde tiroid hastalığının gelişimindeki en önemli faktörlerden biri selenyum eksikliğidir. Selenyum bir antioksidan olmasının yanı sıra vücutta önemli bir mineraldir. Bu mineralin eksikliği şişkin gözbebekleri veya çift görme gibi durumlara yol açabilir. Aşağıdaki gıdalardan daha fazla selenyum almalısınız:
kahverengi pirinç, mantar, ayçekirdeği, sardalya.

Hipotiroidi Beslenme Nasıl Olmalı?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.