Rujlu Kız
Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Fiyatı, Kullanıcı Yorumları

Boğaz Ağrısına En İyi Gelen Bitki Çayları

0

boğaz ağrısına ne iyi gelir evde, boğaz ağrısı, boğaz ağrısına 2 dakikada çözüm, boğaz ağrısı nasıl geçer, boğaz ağrısına ne iyi gelir ilaç, boğaz ağrısı covid, boğaz ağrısına dondurma, boğaz ağrısına dondurma iyi gelir mi, boğaz ağrısı öksürük, boğaz ağrısına iyi gelen ilaçlar

Toplumda sık rastlanan, yaygın şikayetlerden biri olan boğaz ağrısı yanma, ağrı ve kuruluk olarak geçirilen bir sağlık problemidir. Çoğu boğaz ağrısı, enfeksiyonlardan ya da kuru ve tozlu hava gibi çevresel faktörlerden kaynaklanmaktadır.

Bu yazımda sizlere boğaz ağrısına iyi gelen bitki çayları konusundan bahsedeceğim.

Bitki çaylarına geçmeden boğaz ağrısının ne olduğuna ve boğaz ağrısının neden olduğuna bir göz atalım.

Boğaz Ağrısı Nedir ?

Boğaz ağrısı, boğazda kaşınma, yanma hissine, yutkunmada zorlanmaya neden olarak yaşam kalitemizi önemli derecede düşürmektedir. Boğaz ağrısı çeşitli rahatsızlıklardan dolayı meydana gelmektedir. En büyük nedenleri ise soğuk algınlığı (nezle) ya da grip gibi viral enfeksiyonlardır. Viral enfeksiyonun neden olduğu boğaz ağrısı birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçebilirken, bakterilerin neden olduğu streptokak enfeksiyonunda antibiyotiklerle ve bitki çayları ile tedavi gerekir.

Boğaz Ağrısı Neden Olur ?

  •  Soğuk algınlığı (Nezle)
  •  Grip
  •  Mono (Mononükleoz, EBV virüsü)
  •  CMV virüsü
  •  Suçiçeği
  •  Kızamık
  •  Koronavirüs hastalığı (Covid-19)
  •  Krup Hastalığı (en çok çocuklarda görülen enfeksiyon kaynaklı üst solunum yolu tıkanıklığıdır.)

boğaz ağrısına ne iyi gelir evde, boğaz ağrısı, boğaz ağrısına 2 dakikada çözüm, boğaz ağrısı nasıl geçer, boğaz ağrısına ne iyi gelir ilaç, boğaz ağrısı covid, boğaz ağrısına dondurma, boğaz ağrısına dondurma iyi gelir mi, boğaz ağrısı öksürük, boğaz ağrısına iyi gelen ilaçlar

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Bitki Çayları

Boğaz ağrısının hafifletmesini, boğazın yumuşamasını ve iltihabın giderilmesini için yardımcı olacak bitki çaylarından bazıları aşağıdaki gibidir.

Ekinezya Çayı

Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için oldukça büyük bir öneme sahip olan ekinezya, enfeksiyon önleyici özelliği sayesinde boğaz ağrısı, farenjit, soğuk algınlığı ve grip gibi birçok kış hastalığının tedavisi için kullanılmaktadır.  İçeriğinde A, B2, C ve E gibi zengin vitamin türleri ve mineraller bulunmaktadır.

1 – 2 çay kaşığı ekinezya yaprağını ya da çiçeğini 1 bardak kaynar suyun içerisine atıp biraz bekledikten sonra çayı içebilirsiniz.

Nane Çayı

Nane çayının içeriğinde yer alan uçucu bileşenler boğazın yumuşayarak kuruluğun giderilmesine yardımcı olmaktadır. Nanenin anti-inflamatuar, antibakteriyel ve antiviral özelliği sayesinde boğaz ağrısı ve öksürüğün iyileşmesinde oldukça etkilidir.

Papatya Çayı

En etkili doğal iltihap çözücülerden biri olan papatya çayı, boğaz mukozasındaki hücrelerin yenileyerek vücuda giren yabancı organizmaların dışarı atılmasına yardımcı olmaktadır. Papatya çayı, boğazı nemlendirerek rahatlamasını sağlamaktadır. Anti-inflamatuar ve antioksidan özelliğinin olmasından dolayı boğaz ağrısı, öksürük ve bademcik şişmesi gibi soğuk algınlığı semptomlarının iyileştirilmesinde son derece etkili bir rol oynamaktadır.

Ada Çayı

Ada çayı boğaz mukozasını koruyucu bir tabaka ile kaplayarak zararlı organizmaların yok edilmesinde son derece etkili rol oynamaktadır. Çay olarak tüketilebilen ada çayı ayrıca gargara olarak da uygulanabilir. Ada çayı, boğaz ağrısı ve öksürük gibi rahatsızlıkların iyileştirilmesinde oldukça etkilidir.

Rezene Çayı

Boğaz ağrısına çok  iyi gelen  rezene çayı, boğazdaki iltihabı gidermesinin yanı sıra güçlü bir balgam söktürücü olarak da bilinir. Boğaz ağrısının yanı sıra öksürük probleminin de ortadan kalkmasında etkili bir rol oynamaktadır. Bu problemlerin sonlandırılması için rezene çayı tüketilmesi önerilmektedir.

Meyan Kökü

Meyan kökü, geleneksel tıpta çok sayıda hastalığın tedavisi için kullanılmıştır. Meyan kökü, boğaz ağrısının azalmasına yardımcı olabilecek, aspirin ile benzer özellikler taşımaktadır. Ayrıca, önemli cerrahi operasyonlar geçirmiş bireyler üzerine yapılan çalışmalar da meyan kökünün nefes borusunu açmasına bağlı olarak boğaz ağrısını önemli ölçüde azalttığı gözlemlenmiştir. Meyan kökü çayını içmek ya da gargara yapmak için meyan kökünü sıcak su ile karıştırıp beş dakika beklettikten sonra içebilirsiniz.

Zencefil Çayı

Zencefil, antibakteriyel ve anti-inflamatuar özelliklere sahip, boğaz ağrısını hafifletmeye konusunda oldukça etkili bir baharattır. Bir çalışma sonucunda, zencefil ekstraktı, bakteriyel solunum yolu enfeksiyonlu insanlardaki boğaz sürüntülerine uygulandığı zaman hastalığa neden olan bakterilerin bir kısmının yok edilmesine yardımcı olduğu gözlemlenmiştir. Zencefil çayı, kısaca enfeksiyonla mücadele eder, iltihaplanmayı azaltır ve boğaz ağrısını hafifletir.
Zencefil çayını, soyulmuş zencefil kökünü rendeleyip 1 su bardağı kaynamış suyun içerisine atıp tencerenin kapağını kapatın. 10 dakika beklettikten sonra bal ve limon suyu ekleyip karıştırın. Bu çay soğuk bir şekilde de içilebilir.

Boğaz Ağrısına İyi Gelen Bitki Çayları başlıklı yazımız ile ilgili aklınıza takılan sorularınızın yanıtını alabilmeniz için veya blogda yer almasını istediğiniz konuları belirtmek için aşağıda bulunan yorumlar kısmını kullanarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.