Rujlu Kız
Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır? Fiyatı, Kullanıcı Yorumları

Bel Kayması Düzelir Mi? Bel Kayması İçin Ne İyi Gelir?

0

Bel kayması, omurilik kemiklerinin farklı sebeplerle öne veya arkaya doğru kaymasıyla oluşan rahatsızlıktır. Omurganın yer değiştirmesi omurilik kanalının (spinal kanal) daralmasına neden olarak sinirler üzerinde baskı oluşturarak nörolojik semptomlara (şikayetlere) yol açar.

Bel Kayması Belirtileri

  • Bel ve kalça bölgesinde şiddetli ağrılar
  • Bacaklarda yürüme ile şiddetlenen ve genellikle çömelme ile geçen uyuşma, ağrı ve yanma hissi
  • Topallayarak yürümek
  • Her iki bacakta zayıflık
  • Öne veya arkaya eğilirken anlık kramp

Bel Kayması Neden Olur?

Bel kayması, bel omurlarına aşırı yüklenme, kaza veya zor doğum, yaşlanma, travma (düşme, kaza gibi) veya doğuştan gelen yapısal farklılıklar sonucu oluşabilir. Ayrıca ağır sporlar bel kaymasına neden olabilir. Doğuştan bel kayması daha çok gençlerde görülür. 40 yaş üstü kişilerde travma ya da kemik erimesi sonucu oluşan mikro kırıklar sonucu oluşabilir.

Bel Kayması Cinselliği Etkiler Mi?

Bel fıtığı veya bel kayması olan kişilerde cinsel yaşam çok da parlak olduğu söylenemez. Zira, hastalığın neden olduğu semptomlar yüzünden, kişilerde libido düşüklüğü, cinsel isteksizlik baş göstermektedir.

Bel Kayması Ameliyatsız Tedavi Olur Mu?

Bel kayması ameliyatsız tedavi edilebilir. Kilo verme, korse kullanımı, fizik tedavi uygulamaları ve ağrı kesici ilaçlarla tedavi gerçekleşebilir. Ancak bu tedavilere yanıt vermeyen hastalarda cerrahi müdahale gerekebilir.

Bel Kayması Ne Kadar Sürede İyileşir?

Bel kayması ameliyatından sonra, hasta normal şartlarda 15-20 gün içerisinde günlük hayatına kaldığı yerden devam edebilir. 4-6 ay arasındaki süreçte de tam anlamıyla iyileşmiş olur. Ancak iyileşme süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte, düzenli doktor kontrolleri ve fizik tedavi uygulamaları ile iyileşme hızının artmasında önemli rol oynamaktadır.

Bel Kayması Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Bel kayması teşhisi konduğu andan itibaren tedaviye başlanması oldukça önemlidir. Tedavi edilmediğinde, aşağıdaki problemler ortaya çıkabilir.

  • Şiddetli bel ağrısı
  • Kamburluk
  • İdrar tutamama problemi
  • Cinsel isteksizlik
  • Eklem ağrısı
  • Belden aşağısını hissetmeme
  • Kısmi felç

Bel Kayması İçin Hangi Doktora Gidilir?

Bel kayması belirtilerini yaşıyorsanız, gitmeniz gereken ilk bölüm Genel Cerrah olmalıdır. Genel Cerrah sizi muayene ettikten sonra, duruma göre Nörolog, Beyin ve Sinir Cerrahı, Ortopedist ya da Fizik Tedavi Uzmanına gönderebilir.

Bel Kayması Olan Kişiler Nasıl Yatmalı?

Bel ya da sırt omurlarında meydana gelen herhangi bir rahatsızlık boyun omurgasını da etkiler. bel ve sırt sağlığı için hem uyku hem de duruş pozisyonuna dikkat etmek önemlidir. Özellikle hangi uyku pozisyonunun omurga sağlığı üzerinde olumsuz etkisi olduğundan bahsedeceğiz.

  • Yüzüstü yatmak, omurga çevresinde bulunan bağ ve kasların gerilmesine, omurgadaki sinir deliklerinin sıkışmasına, omurgada zedelenmelere ve fıtığa yol açabilir.
  • Sırt üstü yatmak, arka bacak kaslarında kısalmasına neden olabilir.

Bel ve boyun sağlığı düşünüldüğünde, en iyi uyku pozisyonu cenin yani yan yatıştır. Bu uyku pozisyonunda dizlerin arasına yastık konularak bacaklar karına doğru çekilebilir. Böylelikle, omurgaya yük binmesi ve horlama problemi önlenmiş olur.

Bel Kayması Egzersizleri

Hafif bel kayması fizik tedavi uygulamaları ile düzeltilebilir. Egzersizler kaymış bir bel kemiğinin düzelmesinde yardımcı olabilir.

bel kayması
bel kaymasına hangi egzersizler iyi gelir

Bel kaslarını kuvvetlendirmek için sırt üstü yere uzanın, akabinde, her iki bacağınızı dikin. Daha sonra, ellerinizi bacaklarınıza değdirerek kalkmaya çalışın. Bir başka egzersiz ise, yüz üstü yere uzanın ve tek bacağınızı kendinize doğru çekerek kalkmaya çalışın. Vücudunuz dik bir şekilde olacak biçimde bu egzersizi 3 set ve her iki bacağınıza da yapın.

Erkeklerde Bel Soğukluğu Nedir? Bel Soğukluğu Belirtileri Nelerdir?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.