adaçayının faydaları nelerdir, adaçayının faydaları ve zararları, adaçayının faydaları ibrahim saraçoğlu, adaçayının faydaları, adaçayının faydaları ve zararları nelerdir, adaçayının faydaları nelerdir uzmantv, adaçayının faydaları saraçoğlu, adaçayının faydaları zararları nelerdir, adaçayının faydaları ne zaman içilir, adaçayının faydaları östrojen
Adaçayı tüketmeden önce mutlaka bir bitki uzmanına danışılmalıdır. Hamile olanlar, hamilelik şüphesi bulunanlar veya hamilelik dönemi sonrasındaki olanlar adaçayını kesinlikle kullanmamalıdır. Küçük bebeklerde ve çocuklarda kullanımı rahatsızlıklara yol açacağından tüketilmesi önerilmez. Adaçayı, en lezzetli ve en sevilen bitki çayları arasında ilk sıralarda yer alır. Şehir hayatının yoğun stresi içinde yaşayan çok sayıda insan tarafından rahatlama amacıyla tüketilen adaçayı, sağlığa son derece yüksek faydalar sağladığına inanılan bir içecek olması nedeniyle geniş kitleler tarafından sıklıkla tercih edilir. Peki adaçayı yararları nelerdir, adaçayı neye iyi gelir, biliyor musunuz? İşte bu çok sevilen içecek hakkında bilmeniz gereken tüm detaylar.
Adaçayı Faydaları
Adaçayı, özellikle yoğun çalışan ve günlük yaşamın temposunda rahatlamaya ihtiyaç duyan çok sayıda insan tarafından düzenli olarak tüketilen bitki çaylarından biridir. Peki adaçayı ne işe yarar, adaçayı özellikleri nelerdir? Bu soruların cevapları, aşağıdaki gibi özetlenebilir.
- Adaçayı, sindirimi kolaylaştırdığına ve hızlandırdığına inanılan bitki çaylarından biridir. Özellikle stres kaynaklı sindirim bozukluklarına iyi geldiği düşünülen adaçayı, günde bir fincan tüketildiğinde midenizi ve bağırsaklarınızı daha iyi çalıştırarak sindiriminizi rahatlatabilir.
- Detoks özelliği bulunduğu düşünülen adaçayı, düzenli olarak her gün içildiğinde karaciğer başta olmak üzere pek çok organınızı toksik maddelerden arındırarak sağlığınızı güçlendirebilir.
- Bağışıklık sistemini de güçlendirdiği öne sürülen adaçayı, özellikle kış aylarında düzenli olarak tüketilirse soğuk algınlığı ve grip başta olmak üzere pek çok hastalığın oluşumunu önleyebilir ve hastalıklardan iyileşme sürecinizi kısaltabilir.
- Strese karşı son derece etkili olduğu savunulan bitki çayı, sakinleştirici özelliği sayesinde sizi yoğun stresten arındırabilir ve daha dingin bir ruh haline kavuşturabilir. Adaçayı uyku getirir mi sorusunun yanıtı ise kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Uykuya daha eğilimli bünyelerde adaçayı hızlı ve kolay bir şekilde uyku getirebilir.
- Ağız içi yaraları ve aftlar için de faydalı olduğu düşünülen adaçayı, sadece bir ya da iki kullanım sonrasında ağzınızdaki tüm yaraları sağaltmanıza yardımcı olabilir.
Adaçayının Cilde Faydaları
Adaçayı cilde faydaları da olduğuna inanılan bir bitkidir. Demlenmiş adaçayı bitkisini ya da kullanılmış adaçayı demlik poşetlerini cildinizdeki problemli bölgelere maske gibi uygulayarak çok sayıdaki cilt sorunundan kurtulabilirsiniz. Adaçayının cilt üzerinde yarattığı düşünülen olumlu etkiler ise şöyledir:
- Demlenmiş adaçayı tortusunu ya da halen ıslak haldeki kullanılmış adaçayı poşedini cildinizdeki kuru bölgeler üzerinde beş dakika bekleterek cilt kuruluklarını giderebilirsiniz.
- Adaçayı bitkisini çatlama, kızarıklık ve dökülme gibi cilt problemlerine düzenli olarak uygulayarak bu sorunların giderilmesinde fayda sağlayabilirsiniz.
- Daha parlak ve yumuşak bir cilt elde etmek için de adaçayı bitkisinden yararlanabilirsiniz. Demlenmiş ve ıslak haldeki adaçayını cildinize maske şeklinde düzenli olarak uygulayarak cildinizi parlatabilir ve bebeksi bir görünüme kavuşturabilirsiniz.
Adaçayını Kimler İçemez?
Adaçayı tüketmeden önce mutlaka bir bitki uzmanına danışılmalıdır. Yukarıda değindiğimiz gibi hamile olanlar, hamilelik şüphesi bulunanlar veya hamilelik dönemi sonrasındaki olanlar adaçayını kesinlikle kullanmamalıdır. Küçük bebeklerde ve çocuklarda kullanımı rahatsızlıklara yol açacağından tüketilmesi önerilmez.
Ada Çayı Nasıl Yapılır?
Ada çayı genellikle kaynatılarak yapılsa da aslında demlenerek hazırlanması gerekir. Bu sayede besin değerleri daha iyi korunur ve daha yoğun ada çayı tadı elde edilebilir. Kaynar suda çok uzun süre tutulması hem bitkinin faydalı etkilerini kaybetmesine neden olur hem de çayın tadı acılaşabilir. Ada çayının 2 dakikadan uzun süre kaynatılması ile toksik bileşenler açığa çıkarak çayın zararlı hale gelebileceği öne sürülmektedir.
Ada çayı, ülkemizde birçok yerde doğal olarak yetişir. İsterseniz ada çayını kendiniz toplayarak yapraklarını kurutup saklayabileceğiniz gibi kurutulmuş ada çayı yapraklarını marketlerden de alabilirsiniz. Poşet çay kullanmayı seviyorsanız poşet ada çayı da kullanabilirsiniz.
Ada Çayı Nasıl Demlenir?
Ada çayı yapımı için taze veya kurutulmuş ada çayı yaprakları kullanabilirsiniz. Yaklaşık 2 gram ada çayı üzerine 200-250 ml kaynar su ilave edilerek 10 dakika kadar demlenir. Yaprakları süzülür ve fincana doldurularak servis edilir. Eğer poşet çay yapmak isterseniz, bir poşet ada çayını bir fincana koyup üzerine 200ml sıcak su ekleyin ve 5-10 dakika kadar demleyin. Ada çayı demleme süresinin uzaması çayın acı bir tat almasına neden olabileceğinden, çok uzun süre demlenmemesi önerilir.
Evinizde french press varsa, ada çayı demlemek için onu kullanabilirsiniz. Önce biraz su ekleyerek cam haznenin ısınmasını sağlayın. Daha sonra ada çayı yapraklarını koyun üzerine sıcak su ekleyin. İsteğinize göre 5-10 dk demledikten sonra press’i aşağıya ittirin ve çayı fincanınıza doldurun. Bu şekilde yaprakların süzülmesi gerekmediğinden, bitki çayı demlemek için French press kullanımı daha pratik olarak görülür.
Ada çayını isterseniz çay olarak içebilir ya da gargara olarak kullanabilirsiniz. Ada çayı ile gargara yapmak soğuk algınlığı ve grip olduğunuz dönemlerde boğazınızdaki rahatsızlığı ve ağrıyı gidermeye yardımcı olabilir. Ağız yaralarında ada çayı ile gargara yapmanın yara iyileşmesine iyi geldiği bilinen faydaları arasındadır. Ayrıca ada çayı gargarasının nefesteki kötü kokunun giderilmesine yardımcı olduğu söylenmektedir.
Ada Çayı Nasıl İçilir?
Farklı ada çayı tarifi denemek isterseniz çayınıza bir çay kaşığı bal veya bir çubuk tarçın atarak farklı aromalar katabilirsiniz. Ada çayının tadı hoşunuza gitmiyorsa bal veya tatlandırıcı ekleyerek tatlandırmayı deneyebilirsiniz. İsterseniz bir dilim limon ekleyerek tadını biraz yumuşatabilirsiniz. Sütlü çay içmeyi seviyorsanız ada çayını sıcak süt ile demlemeyi de deneyebilirsiniz.
Yapısında doğal olarak kafein içermediği için günün her saatinde içebileceğiniz ada çayını ister sıcak ister soğuk çay olarak hazırlayabilirsiniz. Yaz aylarında serinlemek için soğuk olarak da hazırlayabileceğiniz ada çayını, normal şekilde demledikten sonra biraz buz ekleyerek buzdolabında bekletin. İçine buz, birkaç dilim limon veya nane yaprağı ekleyerek servis edebilirsiniz.
Ada Çayının Yan Etkileri Nelerdir?
Ada çayının aşırı tüketiminde bazı yan etkiler görülebilir. Salvia cinsine ait bitkilere alerjisi olan bireylerin ada çayı içmesi, alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Mide bulantısı gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarında ada çayının faydalı olabileceği bilinse de, fazla içilmesi midede yanma hissine ve ağrıya neden olabilir. Yan etkiler kişiden kişiye değişse de günlük 3 bardak ada çayı içilmesi güvenli olarak kabul edilir ve günlük 3 bardaktan fazla içilmemesi önerilir.
Ada çayının yapısındaki hormon benzeri bileşenler hamile kadınlarda düşüğe neden olabilir. Bu nedenle hamilelik döneminde ada çayı içilmesi önerilmez. Emziklilik döneminde ise annenin sütünü etkileyebileceğinden tüketmeden önce doktora danışılması gerekir. Ayrıca küçük çocuklarda kullanımı da önerilmemektedir.